Bihar hírei

2016.03.27. 13:07

Ötszáz tojás a bélfenyéri összetartás fáján

Nem csak elérték a kitűzött célt, de a tervezett 500-nál több tojást tudtak feltenni Bélfenyéren arra a tojásfára, melyet a feltámadás jelképeként hagyományteremtő szándékkal díszítettek fel nagyszombaton.

Nem csak elérték a kitűzött célt, de a tervezett 500-nál több tojást tudtak feltenni Bélfenyéren arra a tojásfára, melyet a feltámadás jelképeként hagyományteremtő szándékkal díszítettek fel nagyszombaton.

"A tojás a feltámadás jelképe. Bélfenyéren meg szeretnénk teremteni a tojásfa állításának hagyományát. Összetartás fájának jelképe lesz ez, a határokat nem ismerő szeretet jelképe, ezért a világ bármely részéről várjuk a kifújt, a hungarocell, a műanyag, az ötletesen kidíszített, festett, hímzett, fűzött húsvéti tojásokat, akasztószalaggal ellátva." Ez a felhívást jelent meg hetekkel ezelőtt a Bélfenyéri Kolping Család Egyesület internetes közösségi oldalán, melyben szerepelt, hogy 500 tojás összegyűjtése a cél. A felhívás nem maradt visszhangtalanul, a célt nem csak elérték, de túl is szárnyalták. Szombaton kora tavaszi időben kerülhetett sor a tojásfadíszítésre a Szent Miklós Gyerekotthon kertjében, ahol egy még nem virágzó fa ölthetett szokatlan ünnepi ruhát.

Üzenetek

Első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal hirdették és tartották meg a tojásfadíszítést, tudtuk meg Kiss Márton bélfenyéri tisztelendőtől, aki az egyesület egyházi elnöke és a gyerekotthon igazgatója is egyben. A gondolat biblikus eredetű, hiszen a feltámadás ünnepét üljük, a tojás az élet újrakezdésének jelképe, ugyanakkor az 500-as számnak is üzenete van: Pál apostoltól tudjuk, hogy Jézus nem csak a tanítványainak, de 500 további követőjének is megjelent feltámadását követően (1 Kor.15:6). Ugyanakkor a fának is szimbolikája van azon túl, hogy feldíszítés nélkül is szeretjük, hiszen gyökerével a szülőföldbe kapaszkodik, türelmes, mert csak akkor bont virágot, amikor annak eljön az ideje, a széltépte ágak pedig a törzsből nyerik erejüket a kitartáshoz. A tojásfát egyfajta zarándokhelynek is szánják, ahol például a csíksomlyói búcsúba igyekvők megállhatnak egy fotó erejéig, hiszen pünkösdig nem szedik le az alkalmi nevezetességet.

Másoknak is tetszett

Nem csak helyiek és környékbeliek hoztak/küldtek tojásokat, de sokan az egész megyéből, a szomszédos Arad megyéből, sőt, Németországból és Brüsszelből is, vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Andrej Lenke gyógypedagógus például azokat a Békés megyei pedagógusokat képviselte, aki már négy éve rendszeresen járnak Bélfenyérre, most mintegy 50-60 tojást hozott, amit az ottani iskolásokkal, szülőkkel gyűjtöttek, díszítettek. Igna Rodica szalontai óvónő 20 tojással érkezett és az ötletet nagyon jónak találta, olyannyira, hogy a maguk húsvéti ünnepén, ha kisebb léptékben is, maga is megvalósítja. A szombati ünnepségen a gyerekek a keresztutat is előadták egy szerepjátékban, ami hozzájárult, hogy jobban megismerjék a húsvéti történéseket, ugyanakkor az előzetes próbáknak közösségépítő szerepük is volt. Kiss Mártontól megtudtuk még, hogy nem csak a tojások száma lett több 500-nál, de az eseményt meghirdető internetes felhívásuk lájkjainak (kedveléseinek) száma is. Jövőre már 1000 tojással szeretnék díszíteni a tojásfát, ehhez a most egybegyűjtött mennyiséget is megőrzik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!