Bihar hírei

2014.02.25. 14:38

Összeférhetetlenség?

Szilágyi Zoltánt, Bihar község alpolgármesterét hivatali összeférhetetlenség vádjával panaszolták be az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI). Az érintett nyilatkozott a Bihari Naplónak.

Szilágyi Zoltánt, Bihar község alpolgármesterét hivatali összeférhetetlenség vádjával panaszolták be az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI). Az érintett nyilatkozott a Bihari Naplónak.

A napokban kapott nyilvánosságot a hír, miszerint Szilágyi Zoltán, Bihar község alpolgármestere esetében hivatali összeférhetetlenség áll fenn, mivel egyéni vállalkozó (a köznapi szóhasználatban: pfa) is egyben. A sajtóban megjelent információk szerint mint ilyen, EU-s támogatásokhoz jutott, a bihari képviselő-testület két tagja pedig az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséghez (ANI) fordult az ügyben. Az újságok sok mindent írtak már, egyrészt azért, mert nem ismerik a tényeket, másrészt, mert nem pontos információkat adtak nekik, akik adtak, vélte Szilágyi Zoltán, aki kérdésünkre elmondta a történetet. Felelevenítette, hogy szüleivel együtt folytatott mezőgazdasági jellegű tevékenység során 2010-ben lett szükséges egyéni vállalkozóvá válása, hogy részt vehessen egy fiatal mezőgazdászoknak meghirdetett pályázaton. Projektjét elfogadták, 2011-ben kapta meg a támogatás első, míg 2012 tavaszán a második részletét. Utóbbival lezárult a pályázat anyagi része, ám annak folytatásaként 2015-ig „monitorizálja” a pályáztató, vagyis nyomon követi, hogy arra költi-e a pénzt, amire kapta.

Várja a kivizsgálás végét

Az alpolgármesteri funkciót 2012 júniusában foglalta el, és úgy gondolta, mivel a pályázatnak csak a nyomon követési része él, nem áll fenn összeférhetetlenség. Azóta eltelt több mint másfél év, és a helyi képviselő-testület két tagja most látta elérkezettnek az időt, hogy emiatt feljelentést tegyen az ANI-nál. Kérdésünkre Szilágyi Zoltán leszögezte: az alpolgármesteri funkcióból nem származott előnye, ha tudta volna, hogy ilyen ügy alakul, akkor másképp cselekedett volna. Úgy vélte, hogy ha csak az érvényes törvény betűjét vesszük, akkor igaz lehet az összeférhetetlenség, ám a hivatkozási alapot adó pályázata gyakorlatilag befejeződött, mire hivatalba lépett. Pillanatnyilag várja az ANI vizsgálódásának eredményét, amit meg fog támadni, ha az számára kedvezőtlen lesz. Ha ez bekövetkezik, az eljárás végéig nem kell lemondjon funkciójáról. Ha a majdani végső döntés (ha eljut odáig) elmarasztaló lenne, az is azt jelenti, hogy az esettel összefüggő funkciót 3 évig nem töltheti be újra, ami nem zárja ki, hogy mást ellenben igen, fejtette ki Szilágyi Zoltán.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!