ERDON Országos hírek

2007.07.04. 15:00

A külföldiek is kérhetnek jogosítványt

<p><P>A romániai lakhellyel rendelkező vagy itt letelepedett EU-s állampolgárok, akik félévnél több időt töltenek hazánkban, igényelhetik a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzését. Ugyanakkor kérhetik a már meglévő külföldi jogosítványuk kicserélését romániaira – közölte nemrég Cristian David belügyminiszter. </P></p>

Az új előírások szerint a lakhely megváltoztatása esetén már nem kötelező kicserélni a jogosítványt. Az új tulajdonosnak azonban kötelező módon 30 napon belül a saját nevére kell íratnia a gépkocsit, illetve a gépkocsi iratainak elvesztése, ellopása, megrongálódása vagy névváltoztatás esetén szintén 30 napon belül kell újakat igényelnie.

Egy új előírás szerint az utánfutós gépkocsiknak 10 km/órával kisebb sebességgel kell közlekedniük a saját típusuknál megengedett maximális sebességnél. Arról is rendelkeztek, hogy a közlekedésrendészet csak felemelheti a szabálytalanul parkoló járműveket, a raktározásról az önkormányztanak vagy a közutat üzemelő hatóságnak kell gondoskodnia. Ugyanennek kell az országutakkal párhuzamos utakat, letérőket, átkelőhelyeket kialakítania az állatok és a szekerek számára.

Pap Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!