Bihar hírei

2018.10.10. 13:41

Mindenkit érint, de nem sokakat érdekelt

A helyi szemétgazdálkodás január elsejétől életbe lépő rendszerének megvitatására tartottak közvitát pénteken Érmihályfalván. A tervezetet a helyi viszonyokra dolgozták ki, erről lehetett (volna) információkat szerezni. Újabb közvita nem lesz, észrevételeket még lehet benyújtani.

A helyi szemétgazdálkodás január elsejétől életbe lépő rendszerének megvitatására tartottak közvitát pénteken Érmihályfalván. A tervezetet a helyi viszonyokra dolgozták ki, erről lehetett (volna) információkat szerezni. Újabb közvita nem lesz, észrevételeket még lehet benyújtani.

Az érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal közvitát hirdetett az elmúlt pénteken kora estére a Gödör rendezvényházba, téma a város szemétgazdálkodása volt a következő 1,5–2 évben, figyelembe véve a legújabb vonatkozó törvényeket. Az elöljáróság elkészítette ugyanis saját tervezetét, amit a találkozón bemutattak, illetve előzőleg tanulmányozni lehetett azt a város internetes oldalán. Ehhez várták a lakossági észrevételeket és javaslatokat. Az adott időpontban, amikor Nyakó József köszöntötte a megjelenteket, a teremben 12-en tartózkodtak. Ha leltárt készítettünk volna, ez került volna bele: a jelenlegi két szolgáltató 3 képviselője, a képviselő-testület 1 tanácsosa, 1 újságíró, a Városháza néhány munkatársa és 1 személy, aki „csak” mint lakos volt jelen (persze az első 3 fő kivételével a többiek is lakosok is egyben). Itt van egy alkalom, amikor végre jó hírt is mondhatnánk a lakosoknak szemétgazdálkodás ügyében, most azonban nem nagyon van kinek, kezdte mondandóját a polgármester, hiányolva azokat (is), akik máskor szakértőként (vagy magukat annak tartókként) szólnak hozzá a témához. Kifejtette: lezárul „egy átkos fejezet, amibe belekényszerítettek bennünket”, hiszen január 1-től egyetlen szolgáltató látja el a város szemétgazdálkodását. Örömének adott hangot, hogy a Városházának van olyan szakértő munkatársa, aki ki tudott dolgozni egy olyan „munkapéldányt” a továbbiakra vonatkozóan, mely alapján ki lehet majd írnia szolgáltatást közbeszerzésre. Ennek jelentősége abban áll, hogy Indrie Ovidiu mérnök, az elöljáróság illetékes részlegének vezetője „a városra szabva” dolgozta ki ezt a munkapéldányt, melynek alapelveiről (melyek figyelembe veszik a vonatkozó legújabb törvényi előírásokat) kérdésünkre elmondta: nem képezheti vita tárgyát, hogy valakinek van-e szemete, vagy nincs, illetve egy ház előtt sem maradhat ott az elszállításra kitett hulladék.

A városra tervezve

A váltást, vagyis azt, hogy az eddigi kettőről egy szolgáltatóra vált a város, az tette lehetővé, hogy év végén lejárnak a szerződések, továbbá az említett törvény azt is kimondja, hogy mindenki a termelt szemét mennyisége után fizessen szolgáltatási díjat. Az elképzelés szerint továbbra is hetente járna a kukásautó, a megszokott rendszer szerint, a számlázás pedig több „csomag” szerint történne. Az úgynevezett alapcsomagot a legkisebb jövedelemmel rendelkező lakossági réteghez szabják, természetesen arányba állítva a díj összegét a szemétmennyiséggel. Ettől haladnak majd felfelé, figyelembe véve a lehetséges igényeket, a szelektív gyűjtés adta kedvezményeket és még más szempontokat is. Lehetőség lenne például arra, hogy a lakos mintegy betervezze előre szeméttermelését, ahhoz mérten vásároljon a szolgáltatótól speciális zsákokat, melyek árával egyúttal kifizeti a szeméthordási díjat is. Indrie Ovidiu aprólékosan sorolta az elképzelés részleteit, melyhez elsősorban a mostani szolgáltatók képviselői fűztek megjegyzéseket, ami nem meglepő, tekintve, hogy ők jobban átlátták elsősorban az őket, mint lehetséges további szolgáltatókat érintő változásokat. Elhangzott, hogy újabb közvita nem lesz, ám érvekkel alátámasztott észrevételeket, megjegyzéseket addig lehet benyújtani, míg a tervezet ebben a hónapban nem kerül a Helyi Tanács elé, hogy a vélhető jóváhagyás után már ősszel sor kerülhessen a közbeszerzés elindítására.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!