Uncategorized

2011.06.22. 12:18

Nincs megállapodás a román kormánykoalícióban a közigazgatás átszervezéséről

<p>Megállapodás nélkül álltak fel az asztal mellől kedden a román kormánykoalíciót alkotó pártok, amelyek egyebek között Románia területi-közigazgatási átszervezéséről folytattak megbeszéléseket Traian Basescu államfővel.</p>

 

A tárgyalások után az államfő a médiának elmondta: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L), valamint a koalíciót támogató, független honatyákat magában foglalóRománia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) támogatja a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régió megyékké való átalakítását. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója azonban nem ért egyet ezzel a tervvel. A szociáldemokratákból, liberálisokból és konzervatívokból álló ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) szintén élesen ellenzi a Basescu és a PD-L által szorgalmazott közigazgatási átalakítást.

Basescu szerint jelenleg több közigazgatás-átszervezési változatot elemeznek, az RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek frakciója hétfőig alakítja ki álláspontját ebben a kérdésben. Az államfő nem árult el részleteket arról, hogy milyen változatokról van szó, csak annyit mondott, hogy valamennyi jobb Románia számára, mint a jelenlegi 41 megyét magában foglaló felosztás. Basescu szerint a kormánykoalíciót alkotó pártokkal folytatott megbeszélést építő szellem jellemezte. Szerinte mindenki arra törekszik, hogy Románia ne kerüljön újabb politikai válságba, mert az a törékeny gazdasági egyensúlyt veszélyeztetheti.

Az RMDSZ azért ellenzi a nyolc óriásmegye kialakítását, mert a magyarok által többségben lakott vidékek jelentős román többségű közigazgatási egységhez tartoznának a PD-L és az államfő által korábban ismertetett változat szerint. A romániai magyarság csaknem felét tömörítő Hargita, Kovászna és Maros megyét Brassó, Szeben és Fehér megyékhez csatolnák az új közigazgatási beosztás szerint, így az új közigazgatási egységen belül a magyarok számaránya a 30 százalékot sem érné el. A szintén jelentős magyar lakosságú Szatmár, Bihar és Szilágy megye Kolozs, Máramaros és Beszterce-Naszód megyével alkotna új közigazgatási egységet, amelyben a magyar lakosság számaránya a 20 százalékot sem érné el. Az ellenzéki szövetség az államfővel folytatott tárgyaláson szakértői kormány felállítását és már az idén előre hozott választások kiírását javasolta, amit Basescu élesen elutasított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!