Uncategorized

2011.10.16. 15:41

Emlékalbum a váradi díváról

Pénteken délután a váradi színház emeleti előcsarnokában mutatták be a Papp Magda emlékkönyvet.

Pénteken délután a váradi színház emeleti előcsarnokában mutatták be a Papp Magda emlékkönyvet.

 

A Szigligeti Alapítvány megbízásából az Europrint könyvkiadó által megjelentetett kiadvány váradi bemutatóján zsúfolásig megtelt a felújított váradi színház emeleti előcsarnoka. Itt először Derzsi Ákos az Europrint kiadó igazgatója beszélt a kötet megjelentetésének körülményeiről, köszönetet mondva mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a kiadáshoz. Majd az emlékalbum szerzője Papp Magda lánya, Banner Papp Mária beszélt a kötetről. Ő az emlékalbum megjelentetésének szükségességét a következőképpen indokolta: ha nem örökítjük meg a nagy művészek életpályáját, akkor még a Papp Magda nagyságrendű művészeket is elfelejtik. Elárulta, hogy a Papp Magda emlékalbumhoz szükséges anyagot ő gyűjtötte össze, várva és reménykedve abban, hogy lesz majd valaki, aki megírja a könyvet. Mivel azonban senki nem jelentkezett, ezért ő látott munkához, és 2011-ben, Papp Magda születésének kilencvenedik évfordulóján napvilágot láthatott az emlékalbum, melyhez egy ajándék cédé is jár. Mint megtudtuk, a cédén igazi zenei ritkaságok is találhatók. Papp Magda hangját 1947-ben rögzítették exponált orvosi röntgenfilmekre, és ezt az anyagot digitalizálta Virányi Attila hangmérnök.

 

Ritkaságok

 

El is hangzott két énekszám a cédéről, majd Banner Zoltán művészettörténész emelkedett szólásra, aki így vezette fel mondandóját: „nem én vagyok az alkalmas személy ennek a könyvnek a bemutatására, mert az az ember, akiről szól, az anyósom, és én vagyok alkalmas e könyv bemutatására, mert az az ember, aki írta, az az én feleségem” nagy derültséget keltve ezzel a színáz előcsarnokában. Kiemelte, hogy a kötet nem csak Papp Magda életútjának bemutatásáról szól, hanem az 50-es évektől kezdődően a 80-as évekig betekintést nyújt Nagyvárad zenei életébe is, hiszen Papp Magda élete és munkássága része Nagyvárad zenetörténetének. Banner Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy az emlékkönyvhöz mellékelt cédén jobbára nagyváradi, vagy Váradhoz kötődő zeneszerzők illetve váradi költők megzenésített versei hallhatók. Banner Zoltán kiemelte: Papp Magda nem ment külföldre, ahol minden bizonnyal nagy sikereket ért volna el, amire énekesi kvalitásai mindenképpen feljogosították volna, hanem a nehezebbik utat választva itthon maradt és elkezdte felépíteni Nagyvárad zenei életét. Nemcsak primadonnaként, színésznőként, de énektanárként is kiemelkedőt alkotott, ugyanis számos énekes került ki a kezei alól, akik a világ különböző pontjain fényes karriert futottak be. Banner Zoltán végezetül meghallgattatott a cédéről két Reinitz Béla által megzenésített Ady verset, a Héja nász az avaront és a Szeretném ha szeretnéneket, természetesen Papp Magda előadásában. Végezetül az emlékalbum bemutatóján megjelent, Papp Magdát személyesen is ismerők elevenítették fel hozzá kötődő személyes emlékeiket. Megidézte Papp Magda alakját többek között Kristófi János, Boros Konrád Katalin, F. Márton Erzsébet, Carmen Vasile, Lucian Boboia Kiss Törék Ildikó és Simon Judit.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!