Uncategorized

2011.08.07. 13:34

Tiszteld a városodat

<p>Mindig fontos volt a kommunikációs kézség kialakítása, nemcsak a mindennapi életbe, de a gazdasági és a politikai életben is. A jó kommunikációs készségben rengeteg lehetőség van. De ezek a lehetőségek csak akkor valósulnak meg, ha létezik a befogadó szándék is.

Mindig fontos volt a kommunikációs kézség kialakítása, nemcsak a mindennapi életbe, de a gazdasági és a politikai életben is. A jó kommunikációs készségben rengeteg lehetőség van. De ezek a lehetőségek csak akkor valósulnak meg, ha létezik a befogadó szándék is.

Az utóbbi időben ennek a lehetőségnek kolozsvári megnyilvánulásával találkozunk, mikor is merem állítani „perc emberkék”, mivel nem képesek adottságaikból kifolyólag valamit kellő hatékonysággal megvalósítani, úgy mond feledékenységre, időhiányra, sürgős elfoglaltságra, vagy valami más, jelentéktelen okra hivatkozva, akarattal olyat tesznek, ami a vélt ellenfelüknek, legyen az, gazdasági vagy politikai, pszichikailag, sértő. Elkövetve olyan cselekedeteket, melyek egy valódi mai demokráciában vagy jogállamban is büntetést érdemelnek.

Nálunk fele szinte bevett szokás olyanokat sérteni, megbántani, megalázni, vagy kínos helyzetbe hozni, akik helyzetükből kifolyólag önhibájukon kívül léteznek és ebben a városban, ebben a szellemben kénytelenek élni.

A jelenlegi politikai vezetőinknek is tiszteletben kellene tartaniuk a város hagyományait, történelmi örökségét, és kerülni a szándékosan elkövetett sértegetéseket, melyekre senkinek, sincs szüksége. Lásd bővebben Funarnak, mint polgármesternek szereplését.

Jelek szerint az utódok választási vészhelyzetben, találékonyság hiányában, szívesen visszatérnek elődjük módszereihez. Sajnos most is ez ismétlődik meg.

Jelenlegi polgármester, akinek egyébként megvolnának a saját eszközei, melyekkel ért már el figyelemre méltó eredményeket, valakik hatására elővette a régi, úgymond bevált módszereket. Ezeknek eredményeként születtek meg azok az eseménysorok, melyek a közelmúltban, felütötték fejüket.

Mint például a Fadrusz János szobrászművész által készített, és 1902-ben felavatott, 2011-ben restaurált Mátyás király szoborcsoport elé jogtalanul kihelyezett Iorga tábla. Kolozsvár városhatárokhoz kitett többnyelvű, románon kívül, magyar, angol, német üdvözlőtábla eltávolítása.

Vagy legújabb ötlet, hogy Kolozsvár Főterén, a Szent Mihály templom közvetlen szomszédságában szervezendő hétvégi szombati 7 és 15 óra között termékek piaci árusításának ötlete.

Mind ahhoz vezetett, hogy bizonyos kedélyeket, mindkét részről felkorbácsoljon. A tűrésnek is van egy határa. Most úgy látszik, a szorgalom megtette hatását. Kinek kárára, az idő eldönti. Hiszen a Kolozsvári Főtér sarkán hirdeti az emlékmű, ami egy kor bűnnek számított, az, ma már erény.

Az események hatására az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Állandó Tanácsa elhatározta, hogy a megyei szintű koalíciós egyezség pontszerű betartásáig a kolozsvári városi tanács RMDSZ frakciója megszakítja a Demokrata Liberális Párttal kötött koalíciós partnerséget.

A polgármester a piac megnyitása alkalmából elmondta: huszonnyolc termelő közül öt magyar nemzetiségű is árulja a termékeit. Ebből a mondatból is láthatjuk, mennyire tudatosan cselekedett a jelenlegi PDL-s polgármester, aki biztos szentül meg van győződve cselekedete hasznosságáról.

Mindkét fél igazát hangoztatja.

De a párbeszéd szükséges, mert azért egymást tisztelni egyiküknek sem ártana.

De a Szent Mihály templom a maga több százéves múltjával, monumentalitásában, lenyűgöző kecsességében tiszteletet érdemel minden jó érzésű egyéntől. Ha a város polgára vagy, tiszteld azt a várost, melyben laksz.

 

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!