Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.29. 19:30

Fókuszban a távmunka nálunk is

<p>Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ augusztus végétől ezer álláskereső bevonásával közhasznú célprogramot szervez. Parlagfűirtás, csatornák tisztítása, önkormányzatok kommunális feladatai a fő tevékenységi körök. &#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/fokuszban-a-tavmunka/cn/szon-news-km_01-20080728-045959"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;Elismerés</STRONG></A></p>

Fókuszban a távmunka nálunk is

Csak a nyilvántartásba vett üres álláshelyeket tudják kiközvetíteni a munkát keresőknek.

Kérdezze a szakembert! című, népszerű telefonos fórumunk vendége hétfőn dr. Rezsőfi István, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ általános főigazgató-helyettese volt, aki a telefonon és e-mailen beérkezett kérdésekre válaszolt. A kérdések nagy részét főként a kisebb településeken élő olvasók tették fel, amelyek konkrét élethelyzet, illetve munkalehetőség megoldására irányultak. Több érdeklődő nem volt tisztában azzal, hogy a felvetett problémájára nem a munkaügyi központ, hanem a munkaügyi felügyelőség vagy a közigazgatási hivatal találhatja meg a megoldást.

Közmunka-programok

Néhány konkrét kérdés és válasz a fórumon elhangzottakból:

– Szeptembertől lesz-e lehetőség közhasznú szervezetnek megváltozott munkaképességű közmunka-programra pályázni? – kérdezte olvasónk.

– Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ 2008 augusztus végétől közel ezer álláskereső bevonásával közhasznú célprogramot szervez, amelynek fő tevékenységi körei: parlagfűirtás, csatornák tisztítása, önkormányzatok kommunális feladatainak segítése – válaszolta dr. Rezsőfi István.

Távmunka-programok bővítését tervezik-e? – érdeklődtek többen is.

– A távmunka-foglalkoztatás minden évben pályázati úton kerül kihirdetésre. Az idén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium februártól írta ki a pályázatot, július 1-jétől kezdődött meg a foglalkoztatás. A régióban 18 foglalkoztató 64 fő létszámra nyert el támogatást a minisztériumtól. Tehát ez évben már lezárult a pályáztatás, legközelebb jövő év elején lehet majd érdeklődni a kirendeltségeken – válaszolta a szakember.

Tanfolyamok, átképzések

– A munkaügyi központ milyen tanfolyamokat, átképzéseket tervez a közeljövőben? – érdeklődtek olvasóink.

– Az augusztusban és az év hátralévő részében induló képzésekről pontos információt a munkaügyi központ kirendeltségei tudnak adni, ahol jelentkezni lehet a megfelelő képzésekre is – tájékoztatott a főigazgató-helyettes.

– Van-e visszaigazolás a munkaügyi központnak az általuk kiközvetített emberek megelégedéséről? – tették fel a kérdést a szakembernek.

– A munkaügyi központ feladata, hogy a beérkező munkahely-igényekhez próbáljuk a megfelelő álláskeresőt kiközvetíteni. Amennyiben a munkaviszony létrejön, ettől kezdve a két fél megállapodásán múlik a munkaszerződés tartalma – válaszolta dr. Rezsőfi István.

– Mit lehet tenni a regisztrációval csupán sportot űzőkkel szemben, akiknek eszük ágában sincs elhelyezkedni? Papíron magas a munkanélküliség, az újságok viszont televannak álláshirdetésekkel – panaszolta egy hölgy.

– A Foglalkoztatási törvény alapján a munkaadóknak a megüresedett álláshelyeket be kellene jelenteni a munkaügyi központba. Nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy az üres álláshelyeket nyilvántartásba vehessük, ugyanis csak azt tudjuk kínálni a hozzánk forduló álláskeresők számára. Szeretnénk, hogy a munkaviszony közös megegyezésen jöjjön létre, de amennyiben a kiközvetítés során az álláskereső nem fogadja el a számára felajánlott munkahelyet, akkor ezen magatartást szankcionálunk kell, amely általában az álláskeresési járadék, segély megvonásával jár – válaszolta dr. Rezsőfi István.

Meddig jár a segély?

– A kirendeltségeinken megjelenõ álláskeresõt regisztráljuk és megpróbálunk részére munkahelyet ajánlani. Amennyiben ez nem sikerül, akkor megvizsgáljuk, hogy az elmúlt 4 évben van-e legalább 365 nap munkaviszonya. Amennyiben van, akkor megállapítjuk részére – maximum 270 napra – az álláskeresési járadékot. Ha az elmúlt 4 évben legalább 200 nap munkaviszonnyal rendelkezik, – de nincs meg az álláskeresési járadékra vonatkozó jogszerzõ ideje, – akkor álláskeresési segélyt állapítunk meg részére. Amennyiben a járadék vagy segély folyósításának ideje lejár, akkor a lakóhely szerinti önkormányzathoz fordulhat az álláskeresõ a rendszeres szociális segély igénylésére. Személyre szabott tájékoztatást a kirendeltségeken adnak kollégáim – mondta dr. Rezsõfi István.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!