Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.07. 18:56

Újabb fordulat a kérdőjeles földügyekben

<p>Nyíregyháza - A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ)büntető feljelentés tesz az ügyészségen és vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az Apeh-nél.</p>

Miután az újfehértói gazdák állami földértékesítési pályázatának érvénytelenítésével, illetve a balkányi földértékesítéssel kapcsolatosan egyetlen kérdésére sem kapott választ a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől, a MAGOSZ hivatali visszaélés miatt büntető feljelentést tesz.

A kérdőjeles balkányi földértékesítés kapcsán pedig vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az APEH elnökénél. Ezt Budai Gyula a Magyar gazdakörök és gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója jelentette be szerdán nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A Fidesz irodán tartott tájékoztatón megjelent Szolnoki Ferenc újfehértói gazdálkodó is, aki maga számolt be arról a kálváriáról, amelyet négy társával együtt végig járt a egy a Nemzeti Földalapból először sikeresnek ítélt pályázata útján megvásárolni szándékozott földterülettel kapcsolatban.

Az egyszer már elfogadott, az állami földvásárlást lehetővé tevő pályázatokat ugyanis az FVM-ből származó felsőbb utasításra visszavonták, egyszersmind az ekként megvezetett gazdák legnagyobb meglepetésére, meghosszabbították az újfehértói határban 870 hektárt piaci ár alatt bérlő nyíregyházi Agro City Rt. szerződését.

– Az üggyel kapcsolatban mást mond az agrár miniszter és mást az államtitkára, de valaki bizonyosan nem mond igazat – hangsúlyozta Budai Gyula azt is hozzátéve, hogy tudomása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság is vizsgálatot indított az említett két településen történt földügyekben.

Tilki Attila a Fidesz megyei elnöke szerint újabb kétes földügyekről is tudomást szereztek, amely tendenciát sejtetnek az ilyen típusú visszaélések terén, pedig – mint Tilki leszögezte – ebben az agrár megyében az a gazdálkodók érdeke, hogy ne legyenek effajta ügyek!

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!