Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.10.18. 17:52

Újabb korrupciógyanús földügy, ezúttal Újfehértón

<p>Nyíregyháza - A Magosz igazgatója szerint a Balkány, Nagykálló, Újfehértó „Bermuda–háromszögben„ egymás után tűnnek el az állami földek. A térség országgyűlési képviselőjének ezért le kell mondania és vissza kell vonulnia a közélettől.</p>

A balkányi és a nagykállói hasonló ügyek után Újfehértón egy újabb jogsértésre derült fény állami földeladási ügyben, amelyet az agrár tárca egyik államtitkára követett el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségéhez (MAGOSZ) eljuttatott dokumentum tanúsága szerint -  jelentette be csütörtökön nyíregyházi sajtótájékoztatón Budai Gyula a MAGOSZ szövetségi igazgatója.

Az ügy előzménye, hogy Szolnoki Ferenc újfehértói családi gazdálkodó már egyszer nyertesnek ítélt pályázatát – amelyben 200 hektár állami földnek megvásárlására kapott lehetőséget – egy hónap elteltével az FVM egyelőre meg nem nevezett államtitkára földbirtok–politikai irányelvekre hivatkozva felülvizsgálta a pályázatot.

Konzultált a terület földhasználójával, a nyíregyházi Agro–City Mezőgazdasági Zrt. képviselőivel és érvénytelenítette a pályázati eljárást – közölte Budai Gyula. Hozátette: ehhez az államtitkárnak nem volt joga, ráadásul erről az FVM szűk körű vezetői értekezlete is tudott. Hangsúlyozta: felszólítják a földművelésügyi minisztert soron kívüli vizsgálat lefolytatására, hozza nyilvánosságra az érintett államtitkár nevét. Ha ez nem történik meg, a MAGOSZ hozza nyilvánosságra azt, s követeli majd az érintett azonnali eltávolítását.

Budai szerint az üggyel kapcsolatban Demendi Lászlónak, az MSZP szabolcsi országgyűlési képviselőjének is megállapítható a felelősségel, mivel választókerületében ez már a harmadik korrupciógyanús földügylet.

A sajtótájékoztatón Tilki Attila, a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselője kijelentette: „Egy országgyűlési képviselőnek tudnia kell mi történik a körzetében, s ha nem tudja, akkor azért kell távoznia, miként a balkányi földügyben érintett helyi polgármesterasszonynak is."

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!