Jegyzet

2022.07.21. 06:30

Multijövő

Bódi Csaba

Ki mondta, hogy „fődet” rá? Pattant fel a gyepről a szimuláló labdarúgó, majd a nézők irányába futva jelezte, ha még egy ilyen beszólást hallanak, ők bizony levonulnak a játéktérről. Az eset a honi megyei mennyei mezőnyből származik és persze visszanézhető, miközben az időhúzás másik, nem kevésbé emlékezetes alakítása is megtekinthető, ami azonban már a bolgár harmadosztályhoz kötődik. A Balkan Botevgrad sérült futballistáját hordágyon próbálták levinni, aki azonban nemes egyszerűséggel leesett a szállítóeszközről. Tette mindezt azért, hogy néhány másodpercet nyerjen csapatának ahhoz, hogy a gárda megőrizze egygólos előnyét.

Elsősorban a játékkal töltött percekre utalva, az idő jelentősége a labdarúgásban különös fontossággal bír. Mert ugye a néző nem azért fizet, hogy fetrengő játékosokat lásson, mint ahogy azt sem kedvelik a drukkerek, ha a labdaszedők – jól vagy kevésbé leplezve elfogultságukat – csak több gondolatnyi idő múltán adják vissza a bőrgolyót, hozzájárulva a mérkőzés folytatásához.

A trükközést minél inkább háttérbe szorítva a Premier League-ben most „huszárvágásra” készülnek. Az angol élvonalban ugyanis jön a multi-ball system. Ennek lényege, hogy minden PL-meccset tíz hivatalos mérkőzéslabdával kell kezdeni. Az egyikkel futballoznak, a másik a negyedik játékvezetőnél áll készenlétben, a többi nyolcat pedig a pálya körül helyezik el. A kapuk mögött kötelezően kell lennie egy-egy labdának úgy, hogy ne zavarja a gólvonal-technológiát, a maradék hatot pedig az oldalvonalak mellett kell elhelyezni. Ám ezzel nem ér véget az új rendszer szabályzatsora. Ugyanis ezenkívül legalább nyolc labdaszedő alkalmazása szükséges mérkőzésenként, előírásként megkövetelve, hogy folyamatosan szemkontaktust kell tartaniuk a futballistákkal, mielőtt odadobják nekik a labdát. És még egy fontos kitétel: a munkavégzés sebességét a klubszimpátia nem befolyásolhatja, vagyis a vendégcsapat labdarúgóit is ugyanúgy kell segíteniük, mint a hazai kedvenceket.

A labdagyártók dörzsölhetik a tenyerüket, új szintre helyeződnek a megrendelések, a labdaszedők pedig kezdhetik gyakorolni a szemkontaktot, s ki tudja, lehet, hogy vizsgázniuk is kell belőle.

A saját csapat sztárjának a játék lassítására vonatkozó kacsintása mit sem ér majd.

Gyorsul a meccs, pörög a PL-focista, eszébe sem jut az időhúzás.

Fátylat a lassú múltra, mert ugye a „fődért” könnyen jön a sértődés, a hordágyról leeséséről nem is beszélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!