jegyzet

2021.11.03. 06:30

Digitális korszak

Ökrös Csaba

Indulatos szurkolók rokonszenvét megnyerni lehetetlen küldetés a játékvezetők számára. A futballmeccsek bíráinak nagy szerencséje, hogy a szabálykönyv szelleme egyenesen óvja őket attól, hogy a lelátók népének kegyeit keressék. Úgysem lehet elég jól fújni. Tudja ezt mindenki. Még a legelszántabb ultra is hajlamos ezt belátni, ha kellő távolságra kerül a stadiontól és a törzskocsmától.

Nem tudni, a játékvezetők álmodnak-e arról időnként, hogy a pályára lépve őket éltető skandálásba kezdenek a szurkolótáborok. Nem tudni, ébrednek-e mosollyal arcukon, mert azt álmodták, hogy ovációval búcsúztatja őket a közönség egy olyan meccs után, amelyen több játékost is kiállítottak, és tizenegyesek sorát ítélték meg. Egy-egy álombeli meccsen még az is előfordulhatna, hogy a játékosok is reklamálás nélkül fogadják az ítéleteket, bevallják vétkeiket, köztük a kezezést, műesést. Erős lelkű játékvezető nagy nevetések közepette jegyezné fel álomnaplójába az ilyesmit, és jókat nevetve jegyzőkönyvezné az álombeli meccset.

A valóság azonban rideg: a meccseken uralkodó szurkolói klímát éghajlat-módosító tényezőként némileg befolyásolhatja ugyan a játékvezető, de alapjában véve erősen ki van téve az elemek kényének-kedvének. Így előfordulhat, hogy akkora vihar támad, hogy jobb menekülőre fogni. A tapasztalatok szerint a szurkolói erőszak elleni védekezés leghatékonyabb formája a futás. Fontos a gyorsaság és a jól megválasztott irány. Brazíliában az előző bajnoki fordulóban a Gremio és a Palmeiras meccse fejeződött be a drukkerek pályára özönlésével. A Gremio szurkolói igencsak rosszul viselték csapatuk vereségét, és lelki sebeikre a verekedést, törés-zúzást gondolták a legjobb gyógyírnak.

A dühös drukkerek elől az öltözőbe menekültek a csapatok és a játékvezetők, szerencsére nem lincseltek meg senkit. A szurkolók statáriális igazságszolgáltatása azonban talált olyan bűnöst, ami fölött ítélkezhetett.

A videóbíróra szabtak ki azonnal végrehajtandó ítéletet, és meg is semmisítették a VAR-berendezést.

Tekinthetjük ezt egyszerűen anyagi károkozásnak, de azt is mondhatjuk, hogy a bíróverés, a játékvezetők elleni erőszak belépett a digitális korba. Ahogy a futball és más sportok az ifjú generációk számára jórészt virtuálisan léteznek, talán a legjobb lenne, ha a szurkolói indulatok levezetésének színhelye is a konzolok világa lenne. Ott – a jó álmok naplójába kívánkozó módon – nem eshetne baja senkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!