jegyzet

2021.08.24. 06:30

Hierarchia

Fábik Tibor

Pickford felkészül! – ilyen, az előttünk álló vb-selejtezőkre utaló, derűlátó hangulatot sugalló bejegyzéseket is olvashattunk a világhálón azoknál a cikkeknél, amelyek Szoboszlai Dominik második Bundesliga-meccse után születtek. Az RB Leipzig 20 éves játékosa még előtte volt a két góljának a Stuttgart ellen (4–0), amikor a Magyar Labdarúgó-szövetség előző este arról adott tájékoztatást, hogy az Anglia és az Andorra elleni hazai vb-selejtezőkre közel ötvenezer belépő gazdára talált, ám a Szoboszlai-gólok bizonyosan új lendületet adtak a jegyvásárlásoknak. Szombaton aztán jött a hír, hogy a jövő csütörtökön Anglia, szeptember 8-án pedig Andorra ellen is telt ház lesz a Puskás Arénában. (A két hazai találkozó között, szeptember 3-án Marco Rossi együttese Albániában lép pályára – sűrű napok elé nézünk.)

A nyári Eb, válogatottunk nagy meccsei a portugálok, a franciák és a németek ellen, a legnagyobb csapatok ellen megszerzett két pont, s hogy Szalai Ádámék a csoportkör utolsó pillanatáig életben tartották a reményt a továbbjutásra a halálcsoportból, komoly szurkolótábort hozott válogatottunknak. Nem nagyon lehet belekötni az okfejtésbe:

ha a franciák és a németek ellen (ellenük Münchenben!) kis híján nyertünk, miért ne kaphatnánk el itthon az angolokat?

Igaz, hogy a szigetországi alakulat az Eb-n ezüstérmes lett, ám időközben nálunk makacs sérüléséből felépülve csatasorba állt Szoboszlai Dominik, napjaink legértékesebb magyar labdarúgója. Aki nem kopogtatott, hanem berúgta az ajtót a Bundesligában. No nem az első meccsén, mert azt az RB Leipzig 1–0-ra elbukta Mainzban. A 64. percben becserélt honfitársunknak akadt néhány szép megmozdulása, de inkább azt jegyezhettük meg, hogy a szabadrúgásokhoz nem engedték oda, hiába van hírneve ebben a műfajban. Amikor be kellett adni a labdát, Angelino tette meg, amikor gólt ígérően kapura lehetett rúgni, Forsberg a sorfalba vágta a labdát.

Hazai pályán, a Stuttgart ellen aztán Szoboszlai a tizenhatos jobb széléről óriási gólt lőtt a kapu jobb oldalába, később pedig egy beadásnak szánt labdája is beakadt. Utóbb maga is elismerte, ehhez azért szerencse is kellett. Arról is beszélt, minden meccsen változhat, hogy ki lövi a szabadrúgásokat, erről Jesse Marsch vezetőedző dönt. Azért gyanítjuk, péntek óta Szoboszlai Dominik jelentősen magasabbra került a lipcsei hierarchiában.

A magyar válogatottban egy ideje már nem kérdés, hogy ki rúgja a szabadrúgásokat, szóval, Pickford tényleg felkészülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!