Kezdődik

2024.02.29. 12:05

Ma elrajtol a száguldó cirkusz 75. idénye

Bahreinben indul el idén is a Forma-1 mezőnye, az első szabadedzést ma 13.25-től az M4 Sport közvetíti, az időmérőt és a versenyt pedig az Antena 1 csatornáján is meg lehet tekinteni.

Fotó: XPB Images

Szakács Dávid

Hosszas várakozást követően a mai nap folyamán elkezdődik a száguldó cirkusz 75. szezonja a Bahreini Nagydíjjal. A téli szünet folyamán több istállónál is történt változás, az első és talán a legfontosabb, hogy az Alfa Romeo felbontotta partnerségét a Sauberrel, és elhagyta a Forma–1-et, mivel a svájci gárda arra készül, hogy 2026-ban az Audi gyári csapata legyen. A Sauber 2024-től 2025-ig Stake F1 Team néven indul. A Sauberrel egyetemben az AlphaTauri is névváltoztatáson esett át, mivel idéntől Visa Cash App RB F1 Team néven indulnak. A Haasnál az év elején Günther Steiner azonnali hatállyal távozott a csapat éléről, a helyére a japán származású, Komacu Ajaót nevezték ki csapatfőnöknek. 

A 2024-es évben rekordszámú, 24 futamot fognak rendezni az F1- ben, miután a Kínai Nagydíj, a koronavírus-járvány lecsendesedésével, 2019 után most visszatér a naptárba. Ebben a szezonban 6 sprintverseny lesz, név szerint: Kínában, Miamiban, Ausztriában, Austinban, Brazíliában, valamint Katarban. A Magyar Nagydíj július 19. és 21. között kerül megrendezésre. A televíziós jogok Magyarországon továbbra is az M4 Sport birtokában állnak, ám Romániában a Digi Sporttól átkerültek az Antena TV Group szárnyai alá. Az M4 Sport a szabadedzéseket is, míg az Antena 1 és az Antena 3 CNN csupán az időmérőt és a futamot közvetíti majd élőben. 

Az első két verseny rajtját nem vasárnap, hanem szombaton tartják, mivel a muszlimok ünnepi időszaka, a ramadán március 10-én veszi kezdetét, vagyis éppen aznap, amikor a Szaúd-arábiai Nagydíjat kellett volna rendezni. Az F1 a szervezők igényeit szem előtt tartva szombatra helyezte át a dzsiddai versenyt. Bahrein pedig azért lett szintén szombati futam, mert az FIA szabályzata előírja, két verseny között legalább egy hétnek el kell telnie. 

A mezőny az előző idény végéhez képest semmit sem változott, a Red Bullnál a Max Verstappen – Sergio Pérez, a Mercedesnél a Lewis Hamilton – George Russell, a Ferrarinál a Carlos Sainz – Charles Leclerc, a McLarennél a Lando Norris – Oscar Piastri, az Aston Martin a Fernando Alonso – Lance Stroll, az Alpinenál az Esteban Ocon – Pierre Gasly, a Haasnál a Nico Hülkenberg – Kevin Magnussen, a Williamsnél az Alexander Albon – Logan Sargeant, a Stake F1 Team-nél a Valtteri Bottas – Csou Kuan-jü, míg a Visa Cash App-nál a Cunoda Júki – Daniel Ricciardo párossal vágnak neki az idei viadaloknak. A 2025-ös idényre viszont már biztos lesz változás a pilótáknál, ugyanis a hétszeres világbajnok Hamilton Sainz helyét veszi át a Scuderia alakulatánál. 

A csapatok egy héttel a rajt előtt már megérkeztek a közel-keleti országban, hiszen ott tartották meg a háromnapos téli tesztidőszakot, ahol az első délutánon a címvédő Verstappen 143 kört megtéve könnyedén az első helyen zárt. A további két tesztnapon azonban a Ferrari átvette a stafétát, előbb Leclerc, majd Sainz révén végeztek az élen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!