Statisztika

2021.07.15. 06:48

Több mint ezerhétszáz cég állt le Biharban öt hónap alatt

Az idei év első öt hónapjában 1740 Bihar megyei cég függesztette fel tevékenységét, jutott csődbe, lett megszüntetve, illetve törölve.

Fotó: Octav Ganea

BN-összeállítás

Az Országos Cégnyilvántartó Hivatal adatai szerint 2021 januárja és májusa között Bihar megyében 232 cég függesztette fel tevékenységét, 194 pedig fizetésképtelenné vált. Ezekkel az adatokkal Bihar megye a harmadik az országban mind a felfüggesztett, mind pedig a fizetésképtelen cégek számát illetően.

Országos szinten 5249 cég függesztette fel tevékenységét az év első öt hónapjában, ez 25,28 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakával összemérve. A legtöbb cég Bukarestben függesztette fel tevékenységét, szám szerint 563, majd Kolozs megye következik 272 felfüggesztett vállalkozással, utána pedig Bihar megye. A fizetésképtelenség Bukarestben érte utol a legtöbb vállalkozást, öt hónap alatt 503 cégnek fogyott el a pénze, a második Kolozs megye 215 fizetésképtelen céggel, a harmadik Bihar a már említett 194-el. Az év első öt hónapjában Románia-szerte 11.454 vállalkozást szüntettek meg, ez 18,39 százalékkal magasabb adat, mint az egy évvel korábbi. A cégmegszüntetések tekintetében is természetesen Bukarest áll az élen 2129 vállalkozással, majd Kolozs és Temes megye következik egyaránt 534 megszüntetett céggel, ezeket követik Iași és Ilfov megyék egyenként 428 céggel. Majd Bihar megye következik a sorban, ahol 262 vállalkozást szüntettek meg.

Ami a cégek törlését illeti, Bihar megye az ötödik az országban 1052 törölt vállalkozással az év első öt hónapjában, ez 67,25 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb bajba jutott cég kis- és nagykereskedéssel foglalkozott, de sok gépjárműjavító-vállalkozás is parkolópályára került. Ebben a rangsorban Bukarest az első, majd Temes, Konstanca és Kolozs megyék következnek. Az országban az év első öt hónapjában 18.103 céget töröltek a nyilvántartásból, ez ötven százalékos növekedés a tavalyi év első öt hónapjához képest. Másrészt viszont a hivatal adataiból kiderül az is, hogy megyénkben 2547 vállalkozást jegyeztek be, ez több mint a duplája a tavalyi év első öt hónapjában bejegyzett vállalkozások számának, akkor ugyanis Bihar megyében 1470 bejegyzés történt.

Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában