Pénzügyek

2021.11.24. 17:59

Románia év végéig megkapja a helyreállítási tervére járó 3,8 milliárd euró előfinanszírozást

Románia év végéig megkapja előfinanszírozásként az országos helyreállítási tervében (PNRR) szereplő csaknem 30 milliárd eurós összeg 13 százalékát, azaz 3,8 milliárd eurót – nyilatkozta szerdán Siegfried Mureşan.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője szerint a PNRR esetleges újratárgyalásával többet veszítene az ország, mint amennyit nyerne.

Mureşan – aki az Európai Parlament EPP-frakciójának költségvetési ügyekben illetékes alelnöke – az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottság eredetileg 10 százalékos előfinanszírozásra tett javaslatot, amelyet az állam- és kormányfők tanácsa el is fogadott, az EP indítványozására azonban végül 13 százalékra növelték ezt az arányt. Románia helyreállítási tervének teljes finanszírozása 29 és 30 milliárd euró között van, így 3,8 milliárd euróra jogosult az ország előfinanszírozásként.

Az EP-képviselő szerint Románia minden követelménynek eleget tesz ahhoz, hogy „alig néhány hét múlva” megkapja ezt a pénzt, de év végéig mindenképpen sor kerül erre, az európai szabályzat ugyanis ezt a határidőt szabja meg az előfinanszírozási összegek utalására. Ezt követően az országnak hathavonta be kell számolnia az EB-nek a végrehajtott beruházásokról és reformokról, és a konkrét célkitűzések teljesítésének függvényében kapja majd meg a további összegeket – magyarázta.

Mureşan arról is beszámolt, hogy az Európai Unió 27 tagállama közül eddig 26 nyújtotta be helyreállítási tervét és 22-t el is fogadott az EB. 18 országnak már utalták az előfinanszírozást, és Spanyolország – amelynek a tervét az elsők között hagyták jóvá – november 16-án már be is nyújtotta első fizetési igénylését.

Hangsúlyozta: az országos helyreállítási terv sikeres gyakorlatba ültetésének záloga, hogy ne módosítsanak rajta.

„Ha ez a PNRR mozgó célponttá válik, amelyet állandóan változtatunk, akkor fennáll az veszély, hogy soha nem találjuk el” – figyelmeztetett Siegfried Mureşan, aki szerint a PNRR újratárgyalására tett bárminemű kísérlet oda vezethet, hogy az ország többet veszít, mint amennyit nyer.

Az Európai Bizottság elfogad ugyan kisebb igazításokat az országos terven, ha ennek objektív okai vannak, de a politikai indítékok nem minősülnek objektív okoknak, és az EB semmiképpen sem fogadná el a reformcélokról való lemondást – magyarázta az európai parlamenti képviselő.

Mureşan arra is kitért, hogy Románia a határidők szorításában áll: minden, a PNRR-ből finanszírozott beruházást el kell kezdeni 2023. december 31-éig, és be kell fejezni 2026. december 31-éig. Ha egy beruházás nem illeszkedik ebbe az időkeretbe, a ráfordított összeget az EB 'akkor sem téríthetné meg, ha akarná, mert nincs rá jogalapja'.

Mivel Románia beruházási terveinek 2023. december 31-éig el kell kezdődniük, és egy esetleges módosítást csak ezután egy évvel lehetne kérni, annak időpontja már nagyon közel lenne a végső határidőhöz. „A magam részéről nagyon tartózkodnék attól, hogy bármin is módosítsak” – fogalmazott a képviselő.

„A fő cél itt az előreláthatóság, és a PNRR jelenlegi formájának felvállalása. Minél többet próbáljuk módosítani, annál inkább azt kockáztatjuk, hogy nem fogjuk tudni lehívni az alapokat” – nyomatékosította Siegfried Mureşan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában