Tűz - Matei Balş

2021.01.29. 08:36

FRISSÍTVE | A hatodik áldozat egy 70 éves férfi

FRISSÍTVE, január 30., 14.51 óra | Egy 70 éves férfi a Matei Balş intézetnél történt tűzeset hatodik halálos áldozata – közölte az egészségügyi minisztérium. Korábbi tájékoztatásában egy 58 éves nő elhunytáról számolt be a szaktárca, ezt az információt pontosították.

A minisztérium újabb közlése értelmében a 70 éves férfi CPAP-terápiára (Continuous Positive Airway Pressure, azaz folyamatos pozitív légúti nyomás) szorult, intubálni kellett, de nem voltak a tűzeset okozta sérülései. Az 58 éves nőnek súlyos az állapota. Mindkét érintett családot tájékoztatták a betegek helyzetéről – jegyzi meg a közlemény.

Korábban az egészségügyi tárca arról tájékoztatott, hogy meghalt egy beteg azok közül, akiket átköltöztettek más kórházba a bukaresti Matei Balş intézetben kiütött tűz miatt, és az áldozat egy 58 éves nő, akit a koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt kezelték az intézetben, majd a tűzben égési sérüléseket szenvedett testfelületének 2 százalékán és füstöt lélegzett be.

A fővárosi Matei Balş járványkórház koronavírusos betegeket kezelő osztályán péntek hajnalban keletkezett tűz. A helyszínen három beteg maradványaira találtak rá, egy negyedik pácienst pedig megpróbáltak újraéleszteni, de sikertelenül. Később még egy holttestet találtak az egyik mosdóban.

FRISSÍTVE, január 30., 12.11 óra | A szaktárca tájékoztatása szerint 52 beteget kezelnek más kórházakban. A páciensek közül hárman vannak lélegeztetőgépen, egyiküknek súlyos az állapota.

FRISSÍTVE, 21:11 óra | Több tucatnyi ember tüntet péntek este a fővárosi Matei Balş intézet előtt, ahol a hajnalban bekövetkezett kórháztűzben öt ember életét vesztette. A tüntetésen jelen van Eugen Iancu is, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke is, aki az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a Matei Balş intézetben történt tragédia 'a tehetetlenség érzésével töltötte el'. 'A tehetetlenség érzése töltött el a politikusokkal szemben, akik egy-két hónappal ezelőtt, amikor szavazni kellett, változásokat ígértek, de íme, semmi nem változik. Természetesen, nem vádolhatom meg az új kormányt, az új politikai erőt, mert alig most kerültek hatalomra, de reakciókat sem láttam részükről. Ugyanazok az ígérgetések vannak, mi már nem létezünk számukra. Az államelnök ígérget, a kormányfő ígérget, a többiek kihasználják az esetet, hogy a kormányt vádolhassák, mert a mi halálunkból is politikai erőt akarnak kovácsolni. Örvendtem volna, ha látom őket összefogni, hogy rendezzék az egészségügy, oktatás helyzetét, előkészítenek egy tervet a következő 15 évre' – mondta Iancu. Azt állította ugyanakkor, hogy nem reménykedik abban, hogy valami is változni fog. A tüntetők többek között azt skandálják, hogy 'Mondjatok le!' és 'Szégyelljétek magatokat!'. Több tüntető fiatal a kórházzal szembeni épület falára felaggattak egy nagy méretű molinót a következő felirattal: 'Egy soha véget nem érő történet/ Ez a nyomorult rendszer megöl minket / Öregeket, fiatalokat és gyerekeket'.

FRISSÍTVE, 20:42 óra | Lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően a Matei Balş intézetben, jelentette ki péntek este Alexandru Anghel, a bukaresti törvényszék ügyészségének ügyésze. Az ügyész és Marian Mihoci rendőrbiztos, a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályának vezetője péntek este adatokat közölt az ügyben elindított kivizsgálással kapcsolatban. 'Úgy tűnik, lehetséges, hogy két oxigénpalack is berobbant a tűz kitörését követően. Úgy tűnik. Ezt még tisztázni kell' – számolt be az ügyész. Alexandru Anghel szerint több napig fog tartani a helyszíni vizsgálat, szombaton pedig elvégzik a holttestek boncolását a törvényszéki orvostani intézetben (INML). A helyszíni vizsgálatokon részt vesznek a petrozsényi bányabiztonsági intézet (INSEMEX) szakemberei is, mutatott rá az ügyész, hozzátéve, hogy a helyszínelők lefoglaltak egy sor dokumentumot, illetve a biztonsági kamerák felvételeit, és elemezni fogják ezeket. Leszögezte azonban, hogy sem a kórtermekben, sem a kórházfolyosókon nem voltak kamerák. Arra a médiában megjelent információra vonatkozóan, mely szerint a kórteremben, ahol a tűz kiütött, volt egy, az egyik páciens rokona által bevitt légbefúvásos fűtőberendezés, az ügyész elmondta, hogy ezt szombaton fogják tisztázni az INSEMEX szakembereivel együtt a helyszíni vizsgálat keretében. Az ügyész azt sem tudta megerősíteni, hogy az épületszárny, ahol a tűzeset történt, rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel. Rámutatott, ez a kórházban lefoglalt iratok áttanulmányozása után derül majd ki számára.

FRISSÍTVE | Kihallgatták pénteken a fővárosi rendőrségen a két asszisztensnőt és két ápolónőt, akik szolgálatban voltak a csütörtökről péntekre virradó éjszaka a Matei Balş intézet koronavírusos pácienseket kezelő osztályán, ahol tűz ütött ki, és öt páciens meghalt. A Matei Balş intézetet képviselő Constantin Durgeru ügyvéd szerint a két ápolónő megpróbálta eloltani a tüzet, és egyiküknek sikerült kikapcsolnia az oxigénellátást, elejét véve ezzel a robbanás bekövetkeztének. 'Első körben azokat a személyeket hallgatták ki, akik jelen voltak az esetnél, szolgálatban voltak. Két asszisztensnőt és két ápolónőt hallgattak ki, tanúként. Egy dolog bizonyos: az egészségügyi személyzetet nem lehet hibáztatni, nagyon világos, hogy reakciójuk gyors volt. Szerencsétlen incidens történt, az ápolónők, akik elsőkként szembesültek a tűzzel, rendkívül gyorsan reagáltak, egyiküknek még ahhoz is volt lélekjelenléte, hogy kikapcsolja az oxigénellátást. Ha ezt nem tette volna meg, robbanás következett volna be' – számolt be az ügyvéd.

Hozzátette, a két ápoló azt tette, amit kellett: 'Egyikük egy takaróval odaugrott az egyik beteghez és megpróbálta eloltani a lángokat, a másik pedig lekapcsolta az oxigénellátást. Ezt követően mindketten elrohantak a tűzoltó készülékekért, amelyek a folyosó két végében voltak elhelyezve. Pont azt tették, amit tenniük kellett. Látszik, hogy megfelelően ki voltak képezve, a stresszes helyzet ellenére a lehető legmegfelelőbben reagáltak'.

FRISSÍTVE | Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba, miután péntek reggel tűz ütött ki a fővárosi Matei Balş intézetben – közölte az egészségügyi minisztérium. Az intézet egyik épületéből összesen 102 pácienst evakuáltak, ezekből 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át.

Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint a következő intézményekbe szállítottak betegeket:

* 11 beteget a bukaresti „Sf. Ioan” sürgősségi kórházba. Minden beteg stabil, oxigénmaszkra szorul.

* Öt beteget a bukaresti egyetemi sürgősségi kórházba. Az egyik beteg füstmérgezés miatt intubált, a másik négy stabil.

* Hat beteget az „Elias” egyetemi sürgősségi kórházba. Mindannyian oxigénmaszkra szorulnak, de állapotuk stabil.

* Négy beteget a „Victor Babeş” fertőző és trópusi betegségekkel foglalkozó kórházba. Egy beteg az intenzív osztályon van, oxigént kap.

* Öt beteget a „Sf. Pantelimon” sürgősségi klinikára. Mindannyian az intenzív osztályon vannak, oxigént kapnak.

* Négy beteget a központi katonai kórházba. Kettő állapota stabil, kettő az intenzív osztályon van.

* Három beteget a „Witting” kórházba. Állapotuk stabil.

* Négy beteget a „Marius Nasta” intézetbe. Kettő állapota stabil, kettő az intenzív osztályon van, oxigént kap.

* Egy beteget a „Dimitrie Gerota” kórházába, intubált.

* Három beteget a „Bagdasar-Arseni” sürgősségi klinikai kórházba.

* Hét beteget a Floreasca sürgősségi kórházba. Hat beteg stabil, egy beteg meghalt (Ez volt az a páciens, akit megpróbáltak újraéleszteni – a negyedik áldozat).

„Az adatok dinamikusan változnak” – jelzi az egészségügyi minisztérium.

FRISSÍTÉS | Egy szénné égett személy holttestére bukkantak a Matei Balş intézetben, ez a péntek reggeli kórháztűz ötödik áldozata – jelentette be a belügyminiszter. Lucian Bode a Digi 24 televíziónak megerősítette, hogy az épületet átkutató tűzoltók egy személy szénné égett holttestét találták meg az egyik mosdóban.

FRISSÍTÉS | A Matei Balş kórházból a Marius Nasta intézetbe átszállított négy páciens közül kettő súlyos állapotban van – közölte péntek délelőtt a Nasta intézet igazgatója. Beatrice Mahler elmondta: négy, 62 és 89 év közötti pácienst szállítottak át a Nasta intézetbe. A két nő és két férfi közül egyik nő és egyik férfi állapota súlyos, őket az intenzív osztályon kezelik. Elmondása szerint egyik páciens sem szenvedett égési sebeket. Az orvos hozzátette: a Piatra Neamţ-i kórháztüzet követően mindenfelé ellenőrzéseket tartottak a kórházakban, hogy felmérjék: milyen beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a túlterhelt oxigénellátó berendezések biztonságosan működjenek, és szükség van arra, hogy az ellenőrzéseket folytassák és a beruházásokat meg is valósítsák.

FRISSÍTÉS | A Matei Balş intézetben vizsgálódik az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete, miután a kórházban péntek reggel tűz ütött ki, amelyben négy páciens életét vesztette – jelentette be Vlad Voiculescu. 'Megpróbáljuk kideríteni, hogy mi történt. Vannak felelősök és vannak felelősségek, de előtte vagy ezzel párhuzamosan azon dolgozunk (...), hogy kapcsolatba lépjünk a páciensek családjaival és tájékoztassuk őket szeretteik helyzetéről' – mondta a tárcavezető. Kifejtette: a Matei Balş intézetben kiütött tűz 'viszonylag agresszív' volt. Kérdésre válaszolva kijelentette: 'nincs tudomása arról„, hogy a megszokott fűtőberendezéseken kívül más eszközöket is használtak volna melegítésre a kórtermekben. Azt mondta: a Matei Balş intézetnek, a Piatra Neamţ-i kórháztól eltérően, stabil vezetése és ”viszonylag robusztus finanszírozása„ van. Véleménye szerint a romániai kórházak infrastruktúrája ”egy sor improvizáció, az alulfinanszírozás, a kórházban alkalmazott, rosszul fizetett és korlátozott forrásokkal rendelkező technikai emberek tevékenysége miatt„ jutott ilyen állapotba.


 

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu miniszterelnök a Matei Balş intézetben pénteken kiütött tűzben elhunytak családjainak. A kormányfő szerint 'ez alkalommal gyorsan és hatékonyan reagáltak a hatóságok„: a helyzetet hamar ellenőrzés alá vonták, a pácienseket más osztályokon, illetve más kórházakban helyezték el. 'Az okokról és felelősökről majd akkor beszélünk, ha rendelkezésre állnak a megfelelő információk' – írta Facebook-bejegyzésében Florin Cîţu.

A bukaresti Matei Balş intézetnél történt tragédia ismét rávilágított a rendszer hibáira – jelentette ki Florin Cîţu. A miniszterelnök szerint minél több pénzt kell szánni beruházásokra, ha elkerülhetők legyenek az ilyen esetek. A kormányfő rámutatott, bár tavaly a bruttó hazai termék 6,1 százalékát kitevő 65 milliárd lejt különítettek el az egészségügyi szektor számára, ennek az összegnek csak nagyon kis hányadát fordították beruházásokra.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy ez nem mehet így tovább. Nem lehet fizetésekre, pótlékokra költeni a források 90-95 százalékát, minél nagyobb összegeket kell beruházásokra fordítani, hogy elkerülhetők legyenek az ehhez hasonló tragédiák” – fogalmazott Cîţu a Victoria-palotában adott nyilatkozatában.

A miniszterelnök kiemelte, úgy tűnik, a hatóságok semmit sem tanultak a Piatra Neamţ-i kórházban történtekből, ugyanakkor felszólította az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi felügyeletek alkalmazottait, „mozduljanak ki az irodájukból” és tegyék a dolgukat. „Itt az ideje, hogy minden romániai közalkalmazott végezze a dolgát, amiért a fizetését kapja. Ezt várom én el a közalkalmazottaktól” – nyomatékosította.

Ötvenhárom pácienst szállítottak át más bukaresti kórházakba, miután péntek reggel tűz ütött ki a fővárosi Matei Balş intézetben – közölte az egészségügyi minisztérium. Az intézet egyik épületéből összesen 102 pácienst evakuáltak, ezekből 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át. A Matei Balş intézetben péntek reggel ütött ki tűz, négy személy meghalt.

Összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentő egységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki a helyszínre – mondta. A tüzet bejelentő első hívás 5 óra 5 perckor érkezett a 112-es segélyhívószámra és az első tűzoltó egység 5 óra 13 perckor ért ki a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni – mondta még a szakember.

A Matei Balş intézet minden engedélye rendben van – jelentette ki péntek reggel Adrian Streinu-Cercel, a kórház korábbi vezetője. Hozzátette: az intézetbe közepes és súlyos koronavírusos betegeket internálnak, akiknek oxigénre van szükségük. A professzor elmondta: a tűz egy 1953-ban épített épületben ütött ki, amit azonban 'minden szempontból felújítottak', és oxigénellátást biztosító korszerű berendezéseket telepítettek, a legutóbbit decemberben, ezekre minden engedély rendben van.

Két telefonvonalat üzemelnek be a Matei Balş intézetből áthelyezett páciensek hozzátartozóinak tájékoztatására – jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU). A két telefonszám: 021 206 9398 és 021 264 8515.

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás a Matei Balş intézetben péntek hajnalban kiütött tűz ügyében, amelyben négy személy életét vesztette – közölte a fővárosi ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában