Koronavírus Romániában

2020.03.31. 20:36

Nyolcvanra emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma

Újabb koronavírus-fertőzött halt meg Romániában; ezzel 80-ra nőtt a betegség halálos áldozatainak száma – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

 

Frissítés: Sajtóérdeklődésre dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora cáfolta a Stratégiai Kommunikációs Csoport közleményében kiadott információt, miszerint a Szatmár megyei nőt Nagyváradon kezelték volna. Elmondása szerint csak a koronavírus-tesztet végezték el itt, mivel Szatmár megye nem rendelkezik a vírus kimutatására alkalmas eszközzel.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye ugyanakkor más szempontból is pontatlan, ugyanis azt állítják, hogy a pácienst a nagyváradi tüdőszanatóriumba utalták be, ami a valóságban évek óta nem működik önálló egységként, csak a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház egyik osztályaként.

Emellett a nagyváradi kórház az elsők között volt az országban, ahol átszervezték az egészségügyi egységeket a járványkezelés érdekében, így a koronavírussal fertőzötteket csak a városi kórház Corneliu Coposu utcai épületébe utalják be. A váradi kórházat arra kérték a környező megyék, hogy nyújtson segítséget a tesztek elkészítésében, illetve – ha erre szükség lesz – intenzív osztályi ágyak adományozásában. A fertőzöttek megyék közti szállításáról nincs szó.


 

A nyolcvanadikként jegyzett áldozat egy 61 éves, Szatmár megyei nő, akit március 26-án utaltak be a nagyváradi pneumológiai kórházba – áll a Stratégiai Kommunikációs Csoport közleményében. Biológiai mintát vettek tőle, a pozitív teszteredmény március 27-re készült el. A kedden elhunyt nő más betegségben is szenvedett: 15 éve krónikus veseelégtelenséggel küzdött, kemoterápiás kezelés alatt állt. Kontaktszemélye volt tünetmentes fiának, aki március 21-én tért haza az Egyesült Királyságból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában