Szigorítások

2020.07.12. 11:38

Magyarország szigorítja a határellenőrzést

Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat – jelentette be vasárnapi tájékoztatóján Gulyás Gergely, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter.

Az Operatív Törzs javaslatára szigorítja a határellenőrzést a magyar kormány – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap délelőtt Budapesten – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat.

Ha a fertőzöttség mértéke súlyos, az az ország piros jelzést kap, ha enyhébb, akkor sárgát, a legjobb kategória ebből a szempontból értelemszerűen a zöld jelzés.

 

A magyar kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban – mondta Gulyás Gergely. Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökken, ezt szeretnék fenntartani – tette hozzá. „Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. Meg kell védenünk a biztonságunkat, nehogy behurcolják külföldről a vírust” – mondta a miniszter.

  • Sárga kategóriába tartozik ma a tagállamok közül Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, továbbá az unión kívüli országok közül az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok.
  • Vörös kategóriába tartozik az európai országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegro és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna, valamint az említett kivételekkel az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok is.
  • Aki ezekből az országokból érkezik Magyarországra, karanténba kerül, és csak az első negatív teszt után hagyhatja el a karantént, de kell még egy második teszt is. Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

    Különválnak a szabályok magyar állampolgárok, magyar állampolgárok hozzátartozói, illetve külföldi állampolgárok esetében.

    Magyar állampolgárok és hozzátartozóik esetén, aki sárga és vörös zónából érkezik, a határon egészségügyi vizsgálat alá esik, ha fellép a fertőzés gyanúja, karanténba kell vonulnia 14 napra. Ha nem igazolódik a fertőzés gyanúja, akkor is karanténba kell vonulnia, kivételt képez az, ha a megelőző öt napban, negyvennyolc óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud igazolni – mondta el a miniszter. Ennek hiányában kötelező karanténba vonulni 14 napra, kivéve ha az említett két tesztet elvégzik, negyvennyolc órás különbséggel. Sárga jelzésű országból magyar állampolgár az első negatív teszt után, vörös jelzésű országból két negatív teszt után szabadulhat a karanténból.

    Külföldiek esetén, ha sárga kategóriájú országból érkezik, akkor karanténba kell vonulni, vörös országból viszont nem léphet be Magyarországra senki.

     

    Az érintett országok besorolását a tiszti főorvos teszi közzé, a kormány minden héten szerdán felülvizsgálja. A rendelkezés szerdától lép életbe.

     

    A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is megtörténik. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan felülvizsgálják.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában