Tűzvész

2021.01.08. 01:31

FRISSÍTVE | Leégett a csíksomlyói romatelep, kiderült mi okozta a tüzet (fotók)

Sírva menekülő anyák és gyerekek, óbégató és elkeseredett férfiak, lángokba borult putrik és gazdasági épületek, apokaliptikus, leírhatatlan látvány – ilyen volt a csíksomlyói cigánytelepen szétterjedő tűz következménye, ami több száz embert tett hajléktalanná.

Fotó: Pinti Attila

 

A csíksomlyói tűzvészben károsultak megsegítésére összefogott Csíkszereda lakossága, köz- és magánintézményei, így a pénzbeli adományokat a Gyulafehérvári Caritas gyűjti össze. Online adományozási felületet is létrehozott, amely a szervezet honlapján, azaz a https://caritas-ab.ro érhető el, vagy a következő bankszámlaszámokra lehet utalni:

RON: RO33 RNCB 0152 0163 3253 0001

EUR: RO30 RNCB 0152 0163 3253 0055

Swift: RNCBROBU

Bank: Román Kereskedelmi Bank (Banca Comerciala Romana)

Kedvezményezett (Beneficiar): Caritas Alba Iulia Asistenta Medicala si Sociala

Adószám (CIF): 15070152

Kapcsolattartó: Péter György, 0724 327 941, gyorgy.peter@caritas-ab.ro

 

FRISSÍTÉS: Egy kályha túlhevült csöve okozhatta a csíksomlyói cigánytelepen csütörtök este kiütött tűzvészt. Az anyagi kár százezer lejre tehető – számol be a Székelyhon portál.

Az elsődleges vizsgálatok szerint egy kályha nem megfelelően szigetelt, túlmelegedett csöve okozhatta a csütörtök esti szerencsétlenséget a csíksomlyói cigánytelepen – számolt be a Hargita megyei tűzoltóság. Az anyagi kár százezer lejre tehető, de mint Alina Maria Ciobotariu sajtószóvivőtől megtudtuk, egyelőre nem tudni, pontosan milyen javak égtek el a tűzben, azt viszont összesítették már, hogy hét juhot, három tehenet, tíz lovat és tizenöt szárnyast sikerült megmenteni. Személyi sérülés nem történt, ezt a Hargita Megyei Mentőszolgálat ügyeletes diszpécsere is megerősítette. Az eset következtében a tűzoltóság összesítése szerint 252 személyt kellett elszállásolni rokonoknál, ismerősöknél és az Erőss Zsolt Sportcsarnokban. Ebből 141 gyerek, a felnőttek között pedig négy várandós édesanya is van.

A tűz keletkezésével kapcsolatosan Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Székelyhon érdeklődésére elmondta, a szakemberek előzetes vizsgálatai szerint a cigánytelep egyik 26 éves lakója műanyag palackókból, gumiból és egyéb nem megfelelő tüzelőanyagokból rakott tüzet egy kályhába, amelynek aztán túlhevült a csöve. Hozzátette, rendbontás vagy egyéb szabálysértés nem történt a helyszínen. A tűz, amely miatt több százan maradtak otthon nélkül, kevéssel este fél kilenc után ütött ki, a lángokat pedig csak közel öt órával később tudta megfékezni a helyszínre kivonult hetven hivatásos és önkéntes tűzoltó.

FRISSÍTÉS: Az Erőss Zsolt Arénában több mint 200 személyt szállásoltak el. A csíkszeredai városvezetés közérdekű felhívásban önkénteseket keres az élelmiszerek kiosztásához. Mint felhívásukban olvasható, önkéntesek jelentkezését várják az élelmiszerek kiosztásához pénteken 8–9, 13–14 és 19–20 óra között az Erőss Zsolt Sportcsarnok bejáratánál – írja a Székelyhon.

A károsultaknak nyakba akasztható, fényképpel ellátott kitűzőket készítettek az önkéntesek, így azonosítani tudják azokat, akik valóban a tűzvész károsultjai, ők napi háromszori étkezést kapnak. Emellett rengeteg ruhanemű gyűlt össze minden korosztály számára, ezeket is szétosztják. A károsultak ,,haza akarnak menni„, az állataik a közeli mezőn vannak, szeretnék megmenteni azt, ami még maradt. Nehezményezik, hogy olyanok is ott vannak, akiknek épen maradt a házuk, de a rendfenntartók egyelőre nem engedik ki őket az ideiglenes szálláshelyről. A szállás kisgyermekek és idősek is vannak, sokan a sírástól nem tudtak aludni.

A szörnyűségek ellensúlyozásaként ugyanakkor a bajbajutottakon való segítés új dimenziója nyílt meg a csütörtök esti tűzvész után – adta hírül péntek éjszaka a Székelyhon.

„Nem hiszem el, hogy Csíkban csak két tűzoltókocsi van! Hol vannak, métt nem jönnek?” – kiabálta folyamatosan, rendkívül ingerült állapotban egy férfi, miközben a háta mögött lángokban álltak a csíksomlyói cigánytelep épületei. Az este kilenc óra tájban felcsapott tűz miatt az egyik csíkszeredai utcán elszabadult lovakkal mentünk szembe, miközben a helyszínre siettünk, ahol a lángok már teljesen elborították a telep egy részét. A kezdeti sokkból éppen csak felocsúdó cigányok ekkor kezdték menteni azt, ami menthető, miközben a már helyszínen lévő tűzoltók a lángok megfékezésén dolgoztak, ami eléggé szélmalomharcnak tűnt a helyszínen összesereglettek szemszögéből.

A szomszédos házak lakói és a hatóságok szeme láttára aztán egyszer csak több százan indultak el a cigánytelep, még a tűz által nem érintett házaiból: síró, ordító, jajveszékelő anyák és gyermekeik – mindenki azzal, ami a keze ügyébe került, és amit menteni tudott – futva igyekeztek a biztonságos távolságba, a szűk utca végébe, ahonnan aztán egyesek visszafordulva a családtagjaikért, vagy éppen még több menthető holmiért igyekeztek vissza. Nem egy gyerek volt, aki mezítláb, hiányos öltözékben, vagy épp pokrócba, nagykabátba csavarva, anyjuk vagy testvérük kezét fogva menekült, miközben a jajveszékelés, az óbégatás, helyenként pedig az átkozódás, szitkozódás egyfajta statikus zajjá alakult.

 

Időközben újabb és újabb tűzoltóautók jöttek, miközben a helyszínen lévő hatóságiak biztosítani próbálták a terepet, szem előtt tartva, hogy senki se sérüljön meg, és a tűzoltók fennakadás nélkül tudják végezni a munkájukat. Közben voltak lakók, akik még a holmijaikat mentették a tűz által még nem érintett házaikból, ágyneműket, fehérneműkkel teli ruhaszárítót, pokrócokat pakolva ki jobb híján a sáros földre. Volt, aki a tévét mentette, egyszerre pedig egy fiatal suhanc érkezett a lángokban álló házak közül egy rikító sárga gázpalackkal az összesereglett szomszédok nagy megdöbbenésére.

A szurokkal, kátránnyal bevont tetőszerkezetek oltása eközben szélmalomharcként zajlott, volt, hogy a házakhoz közel levő tűzoltóautót is locsolni kellett, akkora volt a forróság – és annyira veszélyes volt a tűz. A több ezer literes tartállyal rendelkező tűzoltóautókból elfogyott a víz, és tűzcsap hiányában nem volt ahonnan újratölteni, így az oltás után funkciójukat vesztett járművek hátratolattak a szűk utcában, hogy vízutánpótlásért induljanak. Eközben a pálfalvi önkéntes tűzoltók egy bevetési járművel, szivattyúk segítségével a közeli Somlyó-patakból kezdték pumpálni a vizet, ahol időközben egy kisebb gátat alakítottak ki a cigánytelepi férfiak, akik lemezekkel, káddal és minden kezük ügyébe kerülő nagyobb holmival egyfajta gátat alakítottak ki a patakon, hogy a vízutánpótlás biztosított legyen.

Az utca végére menekült nők és gyerekek tömegéhez ezt követően a férfiak is csatlakoztak, miután belátták, hogy a hatóságok már nem engedik vissza őket a tűz közelébe, és már semmit sem tehetnek a házaikért. Időközben a csíkszeredai polgármesteri hivatal helyszínre érkezett munkatársai is szervezkedni kezdtek, jelezvén, hogy a tűzkárosult családokat az Erőss Zsolt Arénába szállítják, ahol elszállásolják őket.

A családok először kissé vonakodva, a hatóságok és Bors Béla alpolgármester unszolására indultak el az egyik közeli utca végén várakozó kisbuszok felé, miután többször is elmagyarázták nekik, hogy a nők és a kisgyerekek éljenek a lehetőséggel. A várakozás közben az összesereglett szomszédoknak, sajtósoknak, a helyszínre kivonuló segíteni akaróknak a kilátástalan helyzetüket ecsetelték. Volt akik egy ottani szekérre kezdték pakolni az ingóságaikat, a gyerekek pedig hol sírva, hol türelmetlenkedve várták, hogy ne kelljen pokrócba burkolózva fagyoskodniuk az utca egyik szegletében, ami egyébként hatósági és más járművekkel volt tele.

Közben a szállítás is elindult, és egyre több károsultat sikerült az Erőss Zsolt Arénához szállítani. Ezzel párhuzamosan Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere által a Facebookon közzétett felhívása következtében egyre több csíkszeredai érkezett a sportcsarnokhoz, ruhát, élelmet, teát, matracokat és ágyneműket hozva a károsultaknak. A rendkívül gyorsan kibontakozó és konkrét cselekvésben megmutatkozó összefogásnak köszönhetően a tűzkárosult családok – becslés szerint több mint kétszázan, de valójában több százan – tagjainak végül lett, ahol álomra hajtsák a fejüket.

 

Fotók: Pinti Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában