Költségvetés

2021.02.22. 18:14

Botrányosra sikerült „a kormányfő órája” meghallgatás a parlamentben

Képviselőházi meghallgatáson vesz részt Florin Cîţu miniszterelnök hétfő délután.

Forrás: Inquam Photos/George Călin

'A kormányfő órája' elnevezésű meghallgatást a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, témája a költségvetés-tervezet, amely a PSD szerint 'Románia gazdaságának halálához' fog vezetni.

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott az ülésen, hogy a meghallgatásnak nincs köze a költségvetéshez, hanem a szociáldemokrata törvényhozók azt akarják látni, 'meddig tűri a szitkozódásaikat'. Kifejtette, azok, akik őt most kérdőre vonják, Liviu Dragnea és Darius Vâlcov 'szolgái': Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose és Paul Stănescu.

Az ülésteremben a PSD törvényhozói a Cîţu-kormányt bíráló feliratokkal jelentek meg.

Fotó: Inquam Photos/George Călin

PSD: Bírálat

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta A kormányfő órája elnevezésű képviselőházi meghallgatáson, hogy Florin Cîţu kormánya nem rendelkezik megfelelő összeggel a tiltakozó Zsil-völgyi bányászok elmaradt béreinek kifizetésére, és hogy a kormány által kidolgozott költségvetés megfosztja Romániát a fejlődés reményétől.

'Cîţu úr, nincs pénzük kifizetni a Zsil-völgyi bányászokat, akik hét napja a tárnákban vannak, de a kampányban bezzeg volt kétmilliárdjuk a PNL-s polgármesterekre, választási kenőpénzre! Arra volt miből. Cîţu úr, fizesse ki az embereket! Sürgősen! Ne űzzön csúfot többé belőlük! Megdolgoztak azért a pénzért. Legalább ennyit tegyen, ha már semmiféle elképzelése nincs! Csak annyit tud tenni, hogy a megszorítások költségvetésével áll a parlament elé. A szegénység költségvetésével. Olyan költségvetéssel, amely megfosztja Romániát a fejlődés reményétől' – mondta Ciolacu.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselői bejelentették, hogy kivonulnak az ülésteremből, így fejezve ki szolidaritásukat a Zsil-völgyi bányászokkal.

Marcel Ciolacu PSD-elnök kijelentette a meghallgatáson, hogy a miniszterelnök 'lekaszálja a románok jövedelmeit', és gyűlöli a közszféra alkalmazottait, akiket elbocsátásokkal és bércsökkentéssel fenyeget, de a versenyszférát is gyűlöli, dacára annak, hogy segítséget ígért neki. A PSD elnöke ugyanakkor szemére vetette a miniszterelnöknek, hogy lefaragott az egészségügyre szánt keretből, és az oktatásnak az utóbbi 30 évben mért legkisebb szeletét utalta ki a GDP-ből.

Cîţu: Kiegyensúlyozott büdzsé

A 2021-es állami büdzsétervezet 'kiegyensúlyozott', 'a beruházások köré épül', és a reformok elkezdését szorgalmazza – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő.

Cîţu szerint 30 év után ez az első kiegyensúlyozott és hitelt érdemlő büdzsé, amely a beruházások köré épül.

'Tavaly ugyanezek az emberek azt mondták, tönkre fogjuk tenni Romániát. Hát nem ez történt: az elmúlt száz év legnagyobb gazdasági válsága közepette sikerült elérnünk, hogy az Európai Unióban nekünk volt a legnagyobb gazdasági fejlődésünk, mindannak ellenére, amit a parlamentben műveltek. Bebizonyítottuk, hogy értünk a gazdasághoz. (...) A büdzsé a beruházások köré épül, mert csak a beruházások vezetnek Románia fejlődéséhez' – fejtegette Cîţu a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett, 'A kormányfő órája' elnevezésű meghallgatáson.

A kormányfő szerint ez a költségvetés a reformot szorgalmazza, és ezt az idén meg is valósítják. A szociáldemokraták azonban félnek a reformtól, attól, hogy a pártkatonáik nem lesznek többé a jól fizető tisztségekben, állásokban – állította Cîţu.

PNL: Gazdasági egyensúlyvesztés után

Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője azt mondta A kormányfő órája elnevezésű meghallgatáson, hogy a Szociáldemokrata Párt két évtizeden át kormányzott, és ez idő alatt hatalmas gazdasági egyensúlyvesztést okozott az országnak.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte, témája a Cîţu-kormány költségvetés-tervezete, amely a PSD szerint 'Románia gazdasági halálát' fogja maga után vonni. A PNL frakcióvezetője ezzel szemben azt fejtette ki az ülés alkalmából, hogy a 2020-as és 2021 eleji gazdasági mutatók tanúsága szerint Románia nagyon jó intézkedéseket hozott uniós szinten is a gazdasági válság enyhítése érdekében.

Andronache azt mondta, a Szociáldemokrata Párt minden egyes költségvetése új adók és illetékek bevezetésével járt, és 'a PSD minden egyes lejért, amit hozzátett a nyugdíjakhoz vagy fizetésekhez, legalább két lejt vett ki adók és illetékek formájában az emberek zsebéből.' Kifejtette, a PSD, ahányszor csak hatalmon volt, mindig a valóságtól elrugaszkodott törvényeket hozott, amelynek következményeit aztán a jobboldali kormányoknak kellett korrigálniuk.

Az idei államháztartási törvény tervezetéről a liberális párti politikus úgy vélekedett: bátor, realista büdzséről van szó, amely a válság dacára is biztosítja a bérek kifizetését, az emelt nyugdíjakat és gyerekpénzt, az egészségügy megnövekedett költségeit, és erőforrásokat biztosít a helyi közösségek és a közberuházások számára.

USR: A szolidaritás büdzséje

Nyolc évi kormányzás után a Szociáldemokrata Párt (PSD) deficites költségvetést és alig működő gazdaságot hagyott maga után a pandémiába lépő országnak, jelentette ki Ionuţ Moşteanu USR-s frakcióvezető A kormányfő órája elnevezésű képviselőházi meghallgatáson.

A jelenlegi kormány azokat képviseli, 'akik nem akarnak többé büntetőügyeseket látni a közéletben és helyi kiskirályokat, akik saját birtokukként kezelik az általuk vezetett megyét, vagy politikai alapon kinevezett, hozzá nem értő intézményvezetőket; nem akarják magukat romos kórházakban kezeltetni, miközben a PSD politikusai sorra ígérgetik a regionális kórházakat, de egy négyéves mandátum idején csupán ezek makettjei készülnek el', mondta Moşteanu.

Az USR képviselője azt üzente ugyanakkor a szociáldemokratáknak, hogy ne próbálják most Florin Cîţut kioktatni, hogy hogyan kell vezetni egy kormányt, amikor két évig 'Viorica Dăncilától vártak megoldásokat'.

Hozzáfűzte, hogy az idei költségvetés a felelősség, a szolidaritás és a gazdaság újraindításának büdzséje, amely az eddigi legnagyobb összegeket fordítja a beruházásokra. Összehasonlításként: a Florin Cîţu vezette kabinet 61,4 milliárd lejt irányoz elő beruházásokra, míg a Viorica Dăncilă vezette kormány 2018-ban 32 milliárd lejes befektetési büdzsével állt a parlament elé – mutatott rá Ionuţ Moşteanu.

RMDSZ: Rendhagyó büdzsé

Miklós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy nyilatkozott A kormányfő órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson, hogy a 2021-es költségvetés egy precedens nélküli, rendhagyó büdzsé, és hogy az idei évnek a reformok kezdetét kell jelentenie.

Az RMDSZ-es képviselő azt mondta: a 2021-es költségvetés egy olyan válság után született, amilyenre még nem volt példa, és bevált forgatókönyv sem létezett a kilábalásra. A helyzet sürgős lépéseket követelt a munkahelyek megmentése, a sérülékeny társadalmi rétegek védelme és az egészségügy működésének fenntartsa érdekében, ugyanis ha ez összeomlott volna, az teljes társadalmi összeomlást eredményezett volna. Ilyen körülmények között 2020-ban nem lehetett reformokat megvalósítani.

2021 viszont a reformok kezdetének éve kell hogy legyen, tette hozzá a törvényhozó. Az államháztartás helyrehozatalához hatékonyabb adóbegyűjtésre, egyértelműbb és méltányosabb adózási törvényre van szükség, és az ilyen irányú kezdeményezéseknek az európai alapok is segítségére sietnek. A 2021-es költségvetés lehetőséget nyújt egy olyan költségvetési hiány elérésére, amely az Európai Bizottság által kezdeményezett túlzottdeficit-eljárás leállításához vezethet, és garanciát nyújt arra is, hogy az államadósságot a kritikus szint alatt tartsuk – jelentette ki Miklós Zoltán.

AUR: Szolidaritás a bányászokkal

George Simion, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője azt mondta A kormányfő órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson, hogy pártjának törvényhozói elhagyják az üléstermet, így fejezve ki a Zsil-völgyi bányászokkal és az energetikai szektor dolgozóival szemben érzett szolidaritásukat.

Simion kifejtette, az energetikai szektor dolgozói nem hisznek Raluca Turcan munkaügyi miniszter ígéreteinek, ezért választották a tiltakozás extrém, életveszélyes formáját.

Az AUR képviselője bírálóan reagált arra, hogy a Cîţu-kormány szakmai átképzést javasol a bányászok helyzetének rendezésére. 'Húsz éve hallgatjuk ezt a lemezt. Ezek az átképző tanfolyamok nem léteznek. Azok a bányászok, akiknek még van erejük dolgozni, Németországban fogják szedni a spárgát. Ez a darab vége, vagy ha úgy tetszik, egy kimerült politikai osztály végjátéka. Nincsenek megoldásaik' – mondta George Simion, aki emlékeztette a kormányfőt, hogy a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi bányászok még mindig nem kapták kézhez fizetésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában