Kiadatás

2024.07.10. 16:25

Az ANP küldöttsége a romániai börtönkörülményekről tájékoztatta Máltán a Pál Fülöp herceg kiadatási perében eljáró bírót

Agerpres

Máltára utazott az országos börtönigazgatóság (ANP) egy küldöttsége, hogy a romániai börtönkörülményekről tájékoztassa a Pál Fülöp herceg kiadatási perében eljáró bírót.
Az ANP vezérigazgatója, Dan Halchin az AGERPRES hírügynökségnek szerdán azt nyilatkozta, a máltai bíró azért idézte be a delegációjukat, hogy szóban is elmondják, amit korábban írásban közöltek a máltai hatóságokkal.
Dan Halchin szerint "kevés európai országban" vannak olyan börtönkörülmények, mint az ügyben érintett két romániai büntetés-végrehajtási intézetben, a Rahova és a jilavai börtönben. "A fogvatartottaknak hűtőszekrény és telefon is van a szobájukban, ugyanakkor csoportos vagy egyéni tevékenységekben vehetnek részt. (...) Nem sok börtönben van állandó hozzáférés a telefonhoz. Miért fontos ez? Mert a fogvatartott bármikor felhívhatja a családját, vagy kapcsolatba léphet az ügyvédjével. (...) Nem sok európai országban (...) van lehetőség házastársi látogatásokra (...), és nem mindenhol van hozzáférésük börtönkórházhoz annak az intézetnek a területén, ahol a büntetésüket töltik" - magyarázta Halchin.
Június 25-én egy máltai bíróság alapfokon elrendelte Pál Fülöp herceg kiadatását Romániának, de az ítélet nem jogerős.
Az igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy a máltai bíróság elrendelte a több mint két hónapja előzetes letartóztatásban levő Pál Fülöp hatósági felügyelet alá helyezését óvadék ellenében. A döntés szerint a hercegnek 20 ezer euró óvadékot és 30 ezer euró személyi biztosítékot kell fizetnie. Amíg megszületik a jogerős döntés a kiadatási perében, naponta két alkalommal jelentkeznie kell a rendőrségen. Pál Fülöp herceg nem hagyhatja el Máltát, mert az útlevelét és minden más személyazonosító okmányát lefoglalták. Előzetes letartóztatásának megszüntetését a herceg előrehaladott korával indokolták, illetve azzal, hogy az ehhez hasonló esetekben legtöbb 60 napot tarthat a vizsgálati fogság - magyarázta a román minisztérium.
A román királyi család hivatalosan el nem ismert tagját 2020. decemberében a legfelsőbb bíróság befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt 3 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte a băneasai királyi farm illegális visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben, de a herceg az ítélet kihirdetése után elmenekült az országból. 2022 júniusában elfogták Párizsban, az ottani ítélőtábla azonban megtagadta a kiadatását. Idén áprilisban őrizetbe vették Máltán, azóta zajlik a kiadatási pere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában