Közlemény

2024.07.10. 11:44

A rendőrség orvvadászatért is büntetőeljárást indított a fiatal nőt megölő medve kilövése után

Fotó: Illusztráció

Agerpres

A Bucsecs-hegységben kedd délután egy medve által megölt turista ügyében a rendőrség nem csupán gondatlanságból elkövetett emberölés, hanem orvvadászat gyanújával is nyomoz, mivel az agresszíven viselkedő és a támadás környékén maradó nagyvadat a hatóságok kilőtték.
A Prahova megyei rendőrség szerdai közleménye szerint nyomoznak a szerencsétlen eset körülményeinek kiderítésére, és az ügyészség vizsgálja a medve kilövésének törvényességét.
"Az eddigi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a további negatív történések megelőzése érdekében szükséges volt az állat kilövése" - olvasható a közleményben.
A Prahova Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerint megvizsgálják, hogy a medve veszett volt-e.
Az intézmény igazgatója, George Stratulat az AGERPRES-nek elmondta, hogy várják a laboratóriumba a mintákat a nagyvad teteméből, és többek között veszettségre is elvégzik a laborvizsgálatokat. Hozzátette: működési szabályzatuk egyébként is előírja, hogy minden egyes kilőtt vad tetemét vírusvizsgálatnak vessék alá.
Egy 19 éves lányt kedden megölt egy medve a Bucsecs-hegység Jepii Mici turistaútvonalán. A hegyimentők szerint a nagyvad elragadta és szétmarcangolta áldozatát. A holttest lehozását nehezítette, hogy a medve továbbra is a közelben ólálkodott, és több ízben megpróbált rátámadni a hegyimentőkre.
A Prahova megyei csendőrség közlése szerint az eset után az illetékes bizottság elrendelte a rendkívül agresszív nagyvad azonnali kilövését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában