Örökségvédelem

2024.06.21. 15:43

Nem hosszabbították meg a verespataki bányászati engedélyt

Forrás: https://whc.unesco.org/

Fotó: Daniel Vrabioiu

Agerpres

Az Altalajkincsek Országos Ügynöksége (ANRM) úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a verespataki ezüst- és arany-kitermelésre vonatkozó koncessziós bányászati engedélyt a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) számára – tájékoztatott pénteken az intézmény. A közlemény szerint az ügynökség a kanadai-román vállalat által benyújtott dokumentáció elemzése nyomán hozta meg a döntését.

Az ANRM emlékeztetett, hogy az RMGC idén március 6-án nyújtotta be a koncessziós bányászati engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmét. Április végén a Mining Watch Románia környezetvédelmi aktivistái a kolozsvári ítélőtáblától az RMGC bányászati engedélyének felfüggesztését kérték, hogy ezzel véglegesen megakadályozzák a nemesfémbányászatot Verespatakon.

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (ICSID) választottbírósága idén márciusban a román államnak adott igazat a kártérítési perben, amelyet az RMGC anyavállalata, a Gabriel Resources indított a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt. A döntés értelmében Romániának nem kell kártérítést fizetnie a pert kezdeményező Gabriel Resources Ltd. és Gabriel Resources (Jersey) vállalatnak, sőt utóbbiak kötelesek megtéríteni a perköltségeket az államnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában