Felhívás

2024.06.12. 14:19

Idén is lesz Marosszéki Népzene és Néptánctábor

Fotó: Kedves Róbert János

Sajtóközlemény

Egy hónap múlva döntővel startol Jobbágytelkén (Maros megye) a magát focibarátnak tartó Marosszéki Népzene és Néptánctábor, Erdély egyik legnagyobb és leghangulatosabb néptánctábora, mely hagyomány már, fogalommá vált a népzenét, néptáncot kedvelő táncházasok körében. A negyed évszázadot megélt tábort július 14-21. között szervezik meg, idei érdekessége, hogy 110 évvel ezelőtt Bartók Béla több népdalt gyűjtött Jobbágytelkén, közöttük olyanokat is mint: „Erdő, erdő, erdő, Marosszéki kerek erdő”, „Már minálunk babám”, „A malomnak nincsen köve”, népdalok, melyek ismerősek szinte minden magyar ember számára.
Ugyanakkor itt találhatóak az Európában egyedülálló, reneszánsz gyökerekből eredő marosmenti forgatós táncok, melyek sokáig hiányoztak a táncházas berkekből. A marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány tagjai által szervezett táborban az érdeklődők korhatártól és előképzettségtől függetlenül festői, békés környezetben ismerkedhetnek meg a páratlan szépségű, gazdag nyárádmenti, mezőmadarasi, nyárádmagyarósi, vajdaszentiványi táncokkal, énekekkel, muzsikával, tárgyi-, kézműves- és szokás. Neves oktatók, zenészek, előadók, meghívottak gondoskodnak az idei műsorról, jó hangulatról.
A kínálatban megtalálhatók oktatások, alkotóműhelyek, előadások, koncertek, vetítések, kiállítások, bemutatók, vetélkedők, kirándulások és meglepetések. Családias, erdélyi hangulat, falusi környezet, felejthetetlen élmény várja az ide látogatót. Minden este táncház lesz! A jó hangulatról kiváló folkkocsma és zenészek gondoskodnak. Bővebb információ a www.folkcenter.ro honlapon, valamint a legismertebb közösségi oldalakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában