Rendelet

2024.06.13. 16:55

Elektronikus nyomkövetőt kell viselniük a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyeknek

Illusztráció

Agerpres

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelyik elektronikus nyomkövető viselésére kötelezi a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyeket, illetve azokat a feltételesen szabadlábra helyezett elítélteket, akikre korlátozások vonatkoznak.
A kormányülést követő sajtótájékoztatón Mihai Constantin kormányszóvivő emlékeztetett, hogy egy 2022-ben életbe lépett kísérleti projekt keretében eddig kizárólag a családon belüli erőszakot elkövetők esetében alkalmazták az elektronikus távfelügyeleti rendszert. A csütörtökön elfogadott jogszabállyal idén októbertől ezt kiterjesztik a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyekre, illetve azokra a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltekre, akikre bizonyos korlátozások vonatkoznak, például nem közelíthetnek meg bizonyos helyszíneket, nem vehetnek részt bizonyos sport- vagy kulturális eseményeken, vagy nem vehetik fel a kapcsolatot áldozataikkal vagy azok családtagjaival. A sürgősségi kormányrendelettel ugyanakkor bevezetik az országhatárhoz való közeledést jelző riasztást is - magyarázta a szóvivő.
Bogdan Despescu belügyi államtitkár a sajtótájékoztatón hozzáfűzte, az év elejétől 472 elektronikus nyomkövetőt szereltek fel, jelenleg 208 aktív. Huszonöt személy eltávolította az elektronikus nyomkövető karkötőjét, 24-et közülük őrizetbe vettek.
Despescu arról is beszámolt, hogy jelenleg 9168 személy van hatósági felügyelet alatt, közülük 24-et óvadék ellenében bocsátottak szabadlábra. Emellett 1288 házi őrizetben levő személyt felügyel a rendőrség. Október 1-jétől valamennyiüket elektronikus karkötők segítségével tartják megfigyelés alatt. Az államtitkár elmondta még, hogy a rendőrség jelenleg 5266 elektronikus nyomkövetővel rendelkezik és október 1-ig vásárolnak további 6000 darabot.
Alina Gorghiu igazságügyi miniszter csütörtöki sajtóközleményében rámutatott, a törvénymódosítás jelentősen hozzájárul majd a büntetőjogi felelősségre vonás vagy a büntetésük letöltése elől más országokba menekülők számának csökkenéséhez. "Ha a tilalom ellenére megpróbálják elhagyni az országot, aktiválódik a riasztójelzés, amit az illetékes hatóságok gyors beavatkozása követ" - magyarázta a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!