Választás

2024.06.15. 09:52

AEP: Nem avatkozunk be a szavazatok megszámlálásába, azok jegyzőkönyvbe vételébe és az eredmények összesítésébe

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) pénteken pontosította, hogy semmilyen módon nem avatkozik be a szavazatok megszámlálásába, azok jegyzőkönyvbe vételébe, az eredmények összesítésébe, a fellebbezések elbírásába vagy a szavazatok újraszámlálásába.
Közleményében az intézmény emlékeztetett, hogy jelenleg a választási eredmények összesítése és a választási irodák jegyzőkönyveinek leadása a végéhez közeledik, és nincs is hatásköre beavatkozni ezekbe a folyamatokba.b'A szavazatok összesítésének esetleges szabálytalanságaival kapcsolatos panaszok vagy fellebbezések rendezése nem az Állandó Választási Hatóság kompetenciája. Ezek a kifogásoktól függően kizárólag a választási irodák hatáskörébe tartoznak' - szögezte le az AEP.
A hatóság arra reagált, hogy pénteken a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a REPER párt is Toni Greblă AEP-elnök lemondását kérte a választások során elkövetett szabálytalanságokok és csalások miatt.
A REPER képviselői szerint számos panasz és a sok hiba lehetetlenné teszi a szavazatok összesítését. Néhány megyei választási iroda (BEJ), köztük a Buzău megyei is úgy ítélte meg, hogy csak a voksok újraszámolásával lehet minden hibát kiküszöbölni, az AEP elnöke, Toni Greblă azonban a párt szerint Buzău megyében akadályoztatja a megyeszintű újraszámolást.
Közleményükben leszögezték: "elfogadhatatlan", hogy bármilyen gyanú merüljön fel az eredményekkel kapcsolatban, ezért "a jelenlegi katasztrófa valamennyi felelősének", köztük az AEP elnökének is le kell mondania.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában