EB-jelentés

2024.05.29. 09:26

Valamennyi romániai fürdőhely vízminősége megfelel legalább a minimumkövetelményeknek

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A hivatalosan azonosított romániai fürdőhelyek 70 százaléka 2023-ban megfelelt a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak, és az ország valamennyi fürdőhelye eleget tett a minimális minőségi kritériumoknak - derül ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Románia 50 fürdővizét vizsgálta meg és értékelte. Ezek közül 35 - azaz 70 százalék - kiváló, 15 - 30 százalék - pedig jó minősítést kapott.
Uniós viszonylatban az elsősorban bakteriológiai szempontból ellenőrzött természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt a legszigorúbb előírásoknak, 85,4 százalék kiváló minősítést kapott. A jelentés szerint az európai fürdőhelyek 96 százaléka eleget tett a minimális követelményeknek, és csak 1,5 százalék kapott rossz minősítést.
A kiváló fürdővizek a legnagyobb arányban Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában valamennyi megvizsgált fürdővíz megfelelt legalább a minimális minőségi követelményeknek.
A jelentés arra is rámutat, hogy a part menti fürdőhelyek vízminősége rendszerint jobb a szárazföldi fürdőhelyekénél. 2023-ban az uniós part menti fürdőhelyek 89 százaléka ért el kiváló minősítést, szemben a szárazföldi fürdőhelyek 79 százalékával.
A fürdővíz-minőségi irányelv 2006-os elfogadását követően a "rossz" minőségű fürdővizek aránya fokozatosan csökkent az elmúlt tíz évben, és 2015 óta stabil. 2023-ban 321 európai fürdőhely vize kapott rossz minősítést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában