Támogatás

2024.05.28. 10:54

Ukrajna katonai támogatásának felgyorsítását szorgalmazta Luminiţa Odobescu a Külügyek Tanácsának ülésén

Forrás: Agerpres

Agerpres

Ukrajna Európai Békekeretből történő katonai támogatásának felgyorsítását sürgette hétfőn Luminiţa Odobescu a Külügyek Tanácsának brüsszeli ülésén.
A külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia vezetője szorgalmazta az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomag gyors elfogadását is.
Luminiţa Odobescu emellett fontosnak nevezte az Oroszország hibrid akcióira vonatkozó új szankciórendszer létrehozását, és elítélte a balti-tengeri térség néhány uniós tagállama elleni 'elfogadhatatlan orosz provokációkat', illetve az Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúrája elleni intenzív orosz támadásokat.
A miniszter hangsúlyozta: folytatni és bővíteni kell az Ukrajna támogatását. Ebben az összefüggésben kiemelte azt a segítséget, amit Románia nyújtott a háborúban álló országnak az energiaellátás területén.

Luminiţa Odobescu ismételten megerősítette, hogy Románia támogatja Ukrajna és a Moldovai Köztársaság európai integrációját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervével kapcsolatban az európai és a globális partnerek koordinációját szorgalmazta a júniusi svájci békekonferencia sikerének biztosításáért.
A közel-keleti helyzettel kapcsolatban a külügyminiszter kijelentette: üdvözli a térség államainak szerepét a regionális stabilitás fenntartásában és a közvetítésben, valamint a gázai civileknek nyújtott humanitárius segítség eljuttatásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában