Tragédia

2024.05.23. 09:30

Meghalt egy román hegymászó a Himalájában

ERDON-összeállítás

A 7470 méteres magasságban lévő III. táborban felállított sátrában holtan találták meg hétfőn reggel Viorel Țabără román hegymászót - írja a Maszol.ro hírportál. A 48 éves Gabriel Viorel Țabărát a sátrában találta holtan a serpa – közölte expedícióját szervező Makalu Adventure. „Gabrielnek és serpa vezetőjének normális napja volt, és a sátraikba mentek, ahogy a hegymászók általában szoktak. De Gabriel nem ébredt fel” – mondta Mohan Lamsal, a cég tulajdonosa a serpát idézve az Everest Chronicle-nek. Khimlal Gautam, a terepgyakorlatokat felügyelő és segítő iroda vezetője megerősítette a román alpinista halálát. „Kikértük az eset részleteit” – mondta Gautam.
Gabriel Țabără a harmadik áldozat a szezonban a világ legmagasabb hegyén. Gautam szerint keddig mintegy 400 hegymászó érte el az Everest 8848 méter magas csúcsát. Hozzátette, csak kedden több mint 160 hegymászó volt a teljesítőképessége határán, hogy feljusson az Everest csúcsára.
Gabriel Țabără több mint két hónapja volt a Himalájában, mivel a Lhoce megmászását tervezte pótlólagos oxigén nélkül. Akklimatizálódást és több körös mászást végzett, hogy felkészüljön a csúcsra való feljutásra. „Biztosan nem az oxigénhiány miatt halt meg, hiszen a III-as táborban az emberek nem fogyasztanak pótlólagos oxigént. A halál okáról csak a boncolás után lehetünk biztosak” – mondta Lamsal.
A román alpinista halála szinte napra pontosan Suhajda Szilárd magyar hegymászó halálának egyéves évfordulóján történt. Suhajdával május 24-én, a Mount Everest csúcstámadása közben szakadt meg a rádiókapcsolat. A háttércsapat a május 25-én – miután információt kaptak arról, hogy a hegymászó a 8780 méter magas Hillary-lépcső aljában fekszik eszméletlenül, fagyási sérülésekkel és a magashegyi agyödémára utaló jelekkel – megállapodott az expedíciót biztosító ügynökséggel, hogy megkísérelnek helikopterrel feljutni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajdát, ezzel egyidőben pedig serpákat indítanak a hegymászóért. A mentőcsapat azonban nem találta meg, és mivel a körülményeket figyelembe véve nem láttak esélyt arra, hogy életben találják, a keresést befejezték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában