Kilövés

2024.05.22. 11:46

Kilőttek három medvét a csíkszeredai hatóságok; a nagyvadak napi szinten jelen voltak a városban, udvarokba hatoltak be

Illusztráció

Agerpres

Az illetékes hatóságok a keddről szerdára virradó éjszaka kilőttek három fiatal medvét, amelyek az utóbbi időben rendszeresen bejártak Csíkszereda csíksomlyói városrészébe.
A város alpolgármestere, Bors Béla az AGERPRES-nek elmondta, a csendőrök előbb megpróbálták elűzni, majd befogni az állatokat, de nem jártak sikerrel, így végül a kilövésük mellett döntöttek, mert valós veszélyt jelentettek a lakosságra.
'Két éjszakával ezelőtt a lakott területen belül kószáltak, és hat órán át sikertelenül próbálkoztunk a befogásukkal, végül elűztük őket. De tegnap (kedden - szerk. megj.) este 8 óra körül ismét riasztást kaptunk az 112-es segélyhívószámon, hogy a medvék ott vannak az egyik utcán. A rendőrséggel, csendőrséggel, mentőszolgálattal, stb. kimentünk a helyszínre. A három medve ott volt, megpróbáltak behatolni egy házba, kiürítették az udvaron a kukákat, élelem után kutattak. Még a szirénahangra sem reagáltak, nem mozdultak' - számolt be Bors Béla.
Az alpolgármester szerint ekkor hívták a Szilos Vadászegyesületet és az állatorvost, és együtt ismét megpróbálták visszakergetni az erdőbe a nagyvadakat, azok azonban folytatták sétájukat a város egy másik utcáján, majd kiértek a sípályára, ahonnan nem mozdultak. Mintegy kétórás sikertelen akció után a vészhelyzeti bizottság a medvék kilövéséről döntött. Az első lövést követően a másik két állat továbbra sem menekült el, így a vadász kénytelen volt kilőni a második, majd a harmadik medvét is - mondta el Bors.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy három fiatal, körülbelül 3 éves példányról van szó, amelyek 3-4 héttel ezelőtt válhattak külön az anyjuktól.

'Sajnos az anyjuk úgy nevelte őket, hogy kukákból, az emberek udvarából vagy házából szerezzenek élelmet maguknak' - mondta.
Hozzátette: nem könnyű meghozni egy ilyen döntést, de vannak helyzetek, amikor nincs más lehetőség, mert az emberek biztonsága a legfontosabb.
Az alpolgármester szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a medvék száma a környéken, Csíkszereda lakói napi szinten kapnak a medvék jelenlétét jelző Ro-Alert-riasztást.
'Minden városrészben van egy-egy csoport medve, amelyik naponta bejár, az egész város kapja a Ro-Alert-riasztásokat. Úgy gondolom, szigorúbb törvényre van szükség a medvék kordában tartására' - szögezte le Bors.
A Hargita megyei csendőrség adatai szerint idén már több mint 100 esetben jelezte a lakosság a 112-es egységes segélyhívószámon medvék jelenlétét lakott területen, ebből 13 hívást az elmúlt héten kaptak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában