Hulladéktároló

2024.05.17. 17:56

Kihelyezték pénteken Tusnádfürdő utcáira az új medvebiztos kukákat

Agerpres

A WWF Románia Biztonság az embereknek - védelem a medvéknek elnevezésű kísérleti programja keretében beszerzett medvebiztos hulladéktárolókat helyeztek ki pénteken a Hargita megyei Tusnádfürdő utcáira.
A város önkormányzata ötféle modellt szándékozik tesztelni a következő hónapokban, hogy kiválassza majd a legmegfelelőbbet és legbiztonságosabbat, amit továbbra is használni fog. Jelenleg 16 kukát vettek használatba.
Butyka Zsolt polgármester szerint a Romániában eddig még nem használt medvebiztos kukák beszerzése és kihelyezése óriási lépést jelent a közösségnek, és hozzá fog járulni a biztonság visszaállításához a városban, ahol a medvék jelenléte az utcákon, kertekben, udvarokban évekig mindennapos volt. Az elöljáró reméli ugyanakkor, hogy más településeknek is jó példát mutatnak ezzel a projekttel.
A kísérleti program koordinátora, Imecs István biológus elmondta, hogy tavaly egy tusnádfürdői tudományos konferencián a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park képviselője bemutatta a medvebiztos kukák több modelljét, amelyek már bizonyították hatékonyságukat. A szakember közlése szerint Szlovákiában már több száz ilyen hulladéktárolót helyeztek el a nemzeti parkban és a környező településeken.
'Ezeket már tesztelték medvéken Szlovákiában, így nem kétséges, hogy a medve nem jut el a hulladékhoz. A városban azonban még tesztelnünk kell, hogy lássuk, hogyan használja őket a lakosság és a turisták, melyek a legmegfelelőbb modellek, a város mely pontjain van szükség ilyen konténerekre. A turisztikai szezonban tesztelni fogjuk őket, és majd eldöntjük, hogy melyikből fogunk többet vásárolni, hogy lecseréljük a régebbi kukákat, amelyek nem bizonyultak hatékonynak' - fogalmazott Imecs.
Felhívta azonban a figyelmet: rendkívül fontos, hogy az emberek helyesen használják ezeket a kukákat, és ne tároljanak hulladékot azokon kívül.
Az eseményen jelen levő Cistian-Remus Papp, a WEF Románia vadvilág és védett területek osztályának koordinátora kijelentette, a projekt célja annak a bebizonyítása, hogy az emberek és a medvék egymás mellett élése lehetséges. Magyarázata szerint Tusnádfürdő a nagyvadak egy fontos vonulási útján fekszik, emiatt is olyan gyakori a környéken az ember-medve találkozás.
Pozitívan értékelte azonban, hogy ebben az ügyben sikerült tárgyalóasztalhoz ültetni minden érintett felet, hogy együtt megtalálják a legjobb megoldásokat. Szerinte a meghozott intézkedések pozitív hatása már tapasztalható, figyelembe véve, hogy míg három évvel ezelőtt egy év alatt 220 medve jelenlétére vonatkozó értesítés érkezett az 112-es segélyhívószámra, az idén még egy sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában