Rossz arány

2024.05.13. 09:54

Kevesen tartják fenn az egészségbiztosítási rendszert

BNS: 6 milliónál kevesebb munkavállaló biztosítja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának 70 százalékát 16,3 millió biztosított számára

Illusztráció

Agerpres

Kevesebb mint hatmillió romániai munkavállaló fizet jövedelme 10 százalékának megfelelő hozzájárulást, hogy 16 millió ember egészségügyi ellátását biztosítsa - állítják egy elemzésre támaszkodva az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) képviselői.
Romániában kevesebb mint 6 millió munkavállaló biztosítja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának mintegy 70 százalékát 16,3 millió biztosított és további 3,7 millió egészségügyi minimálcsomagban részesülő ember számára - mutat rá a szakszervezeti tömb vasárnapi közleményében.
Emlékeztetnek, hogy a május 13-ára a kormánypalota elé beütemezett tüntetéssel - melynek mottója „A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez!” -, is erre a tényre akarják felhívni a közvélemény figyelmét. „A 16,3 millió biztosítottból körülbelül 3,6 millió 19 év alatti gyermek, és több mint 4,8 millió 60 év feletti személy. A 19 és 60 év közötti közel 8 millió ember közül körülbelül 6 millióan fizettek hozzájárulást az egészségbiztosítási rendszerbe” - szögezik le.
Az elemzésből az is kiderül, hogy a romániaiak 5,2 százaléka az elmúlt évben nem jutott egészségügyi ellátáshoz a finanszírozási gondok, a túl hosszú várólisták miatt, vagy mert az egészségügyi intézmény túl nagy távolságra van lakhelyétől, és 'ez a helyzet évről évre romlik, az arány kétszerese az európai átlagnak'.
A GDP-hez (bruttó hazai termék) arányítva Románia biztosítja az egészségügyi rendszer leggyengébb finanszírozását az Európai Unióban. 2021-ben Románia megközelítőleg a GDP 5,4 százalékát fordította az egészségügyre, míg az európai országok ennél sokkal jelentősebb finanszírozást biztosítanak. „2023-ban az egészségbiztosítási alap bevételei a GDP mintegy 3,7 százalékát tették ki. Az Eurostat szerint egyetlen európai ország sem biztosít 5,5 százalék alatti finanszírozást a kötelező egészségbiztosítási rendszer számára. Európai szinten a munkavállalók az egészségbiztosítási rendszer finanszírozásának csak kis részét, általában a bevételek mintegy egyharmadát biztosítják. Romániában a munkavállalók az egészségbiztosítási alap teljes bevételének 69 százalékát biztosítják” - nyomatékosítja a BNS.
Az Országos Szakszervezeti Tömb 29 tagszervezetével együtt hétfőn 10 órára hirdette meg tiltakozó akcióját a kormány épülete el. A kormánypalota előtti nagygyűlést követően a tüntetők a gazdasági, a munkaügyi, majd a pénzügyminisztérium székhelye elé vonulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában