Költségvetés

2024.05.15. 14:55

Jelentősen rontotta a román költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzéseit az Európai Bizottság, de javított a gazdaság növekedési kilátásain

Illusztráció

Agerpres

Szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság 3,3 százalékra javította a román gazdaság idei évre vonatkozó növekedési kilátásait, de figyelmeztetett, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány 2024-ben 6,9 százalékra, 2025-ben pedig 7 százalékra emelkedik a kiadások növekedése miatt.
A tavaly őszi gazdasági előrejelzésében a Bizottság még arra számított, hogy a 2024 januárjában végrehajtandó költségvetési konszolidációs intézkedések eredményeként a GDP-arányos deficit a 2023-as 6,3 százalékról idén 5,3 százalékra, 2025-ben 5,1 százalékra csökken.
A szerdán közzétett prognózisában azonban az uniós testület megállapította, hogy tartósan magas marad a román államháztartási hiány.
'Ahogy 2023-ban, úgy 2024-ban is elsősorban a kormányzati kiadások gyors növekedése emeli a deficitet. (...) 2025-ben a GDP-arányos költségvetési hiány a várakozások szerint stabilan 7 százalék marad, ha a szakpolitikák nem változnak. A nyugdíjreform rövid távú költségei várhatóan tovább növelik a hiányt' - olvasható az előrejelzésben, amelyik nem számol a mikrovállalkozások adórendszerének az országos helyreállítási tervben (PNRR) is szereplő reformjával és az adórendszer általános reformjával, mert ezek részletei még nem ismertek.
Másfelől az Európai Bizottság idén a román GDP 3,3 százalékos, jövőre pedig a 3,1 százalékos növekedésével számol. A tavaly őszi prognózisában a testület 2024-re 3,1 százalékos gazdasági növekedést jósolt.
Tavaszi előrejelzésében a Bizottság megállapította, hogy a tavalyi szerény, 2,1 százalékos reálnövekedés után a román gazdasági teljesítménye 2024 elején javult. 'A magánfogyasztás a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek emelésének köszönhetően élénkült. Az év folyamán az infláció mérséklődése, a lakossági jövedelmek növekedése és a pénzügyi feltételek enyhülése továbbra is serkenteni fogja a magánfogyasztást' - vélik a Bizottság szakértői, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy Románia fontosabb uniós kereskedelmi partnereinek szerény növekedési kilátásai lassítják a román kivitelt, miközben az import gyorsul, ami a folyó fizetési mérleg hiányának romlását eredményezi.
Az Európai Bizottság szerint jó hír, hogy az infláció várhatóan 2025-ig tovább csökken Romániában, még ha csak fokozatosan is. A közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak jelentős emelkedése azonban nyomást gyakorol az árak növekedésére, és a maginflációt az általános infláció szintje felett tartja. A Bizottság prognózisa szerint az átlagos inflációs ráta a 2023-as 9,7 százalékról 2024-ben 5,9 százalékra, 2025-ben pedig 4 százalékra csökken, de a mérséklődés üteme lassulhat.
Románia GDP-arányos államadóssága is várhatóan nőni fog, a 2023-as 48,8 százalékról 2024-ben közel 51 százalékra, 2025-ben pedig 53,9 százalékra - állapította meg előrejelzésében a brüsszeli testület. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában