Európa-nap

2024.05.09. 11:09

Iohannis: Az európaiak szabad társadalmakban akarnak élni, ahol tiszteletben tartják a jogokat és szabadságokat

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Az idei európai parlamenti választások nagy tétű próbatételt jelentenek az európai demokrácia számára - jelentette ki Klaus Iohannis az Európa-nap alkalmából.
Az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy 'az államok közötti megosztottság, a demokratikus társadalmakon belüli szakadásokat előidéző diskurzusok olyan fegyverek, amelyek békénket és jólétünket fenyegetik'. Az aggasztó jelenségek közé sorolta a félretájékoztató kampányokat, az álhírterjesztést, a közbeszédben fokozódó agresszivitást. Mindezek kikezdik a demokráciát, és polarizálják a társadalmat - hangsúlyozta.
Iohannis kifejtette: mindezek fényében az európai parlamenti választások tétje hatalmas. 'Az európaiak szabad társadalmakban akarnak élni, ahol a jogállamiság működik, ahol a jogokat és szabadságokat tiszteletben tartják' - fejtette ki, hozzátéve, hogy a júniusi választásokon diadalmaskodnia kell ennek a többségi véleménynek.
Mint rámutatott, a Schuman-nyilatkozat óta eltelt közel háromnegyed évszázad 'legkomplikáltabb' időszakát éljük.
"Oroszország Ukrajna ellen indított katonai agressziója fontos döntések elé állít, amelyek révén ismét elköteleződünk az Európai Unió meghatározó eszméi és értékei mellett: ezek a szolidaritás, az egység, a sokféleség, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok tisztelete. Ezek jelentik a mi Uniónk alappillérét, ezek védelmét vállaltuk öt évvel ezelőtt, a történelmi jelentőségű nagyszebeni csúcson, hogy megszilárdítsuk és előmozdítsuk az európai projektet' - mutatott rá az államfő.
Iohannis ismét hangot adott véleményének, miszerint a Moldovai Köztársaságnak, Ukrajnának, Grúziának és a Nyugat-Balkán államainak 'az Európai Unióban van a helye'.
Kifejtette, az EU-ba való belépés jelentős előnyöket hozott minden csatlakozó államnak és lakóinak, 'stratégiai befektetést jelentett a békébe és demokráciába'. Példaként említette az Erasmus-programot, amely révén az európai diákoknak lehetőségük van határokon átívelően együttműködni.
'Az Európai Unió nemzetközi jelentőségének és vonzerejének megerősítése kulcsfontosságúvá válik a regionális és globális stabilitás és biztonság szempontjából, különösen akkor, amikor az Oroszországi Föderáció több mint két éve agresszív háborút folytat Ukrajna ellen' - nyomatékosította az államfő.
Iohannis a 2019-es nagyszebeni nyilatkozat egyik gondolatával zárta üzenetét: 'A mai Unió erősebb, mint a tegnapi volt, és még erősebbé tesszük a holnap számára. Ez a mi vállalásunk a jövő nemzedékével szemben. Ez a nagyszebeni szellemiség'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában