Találkozó

2024.05.08. 08:38

Iohannis a NATO-főtitkári jelöltségéről is tárgyalt az amerikai elnökkel a Fehér Házban

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A NATO-főtitkári jelöltségéről is tárgyalt Klaus Iohannis román idő szerint kedd este a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel. „Ezt a témát is értintettük, és abban állapodtunk meg, hogy folytatjuk a párbeszédet” - számolt be a sajtónak a keddi találkozó után az államfő a washingtoni román nagykövetségen. Azt nem kívánta részletezni, hogy mi volt erről Joe Biden álláspontja.
Kérdésre válaszolva Iohannis elismerte: a tisztségre való bejelentkezése miatt fennáll a kockázata annak, hogy a júniusi NATO-csúcs előtt nem sikerül konszenzusra jutni a NATO új főtitkárának személyéről, de hangsúlyozta: jó, hogy két jelölt van, mert egy erős szervezetnek erős versenyre is szüksége van.
Azt a felvetést elutasította, hogy két jelölt versengése a NATO-főtitkári titsztségért megbontja az észak-atlanti szövetség egységét. „Ez kizárt! A szövetség erős, haladunk előre. És jó, ha két jelölt van, mert akkor megnyílik az esély új témák megvitatására és nyilván a NATO működésének javítására” - magyarázta az államfő.
Beszámolója szerint az amerikai elnökkel egyetértettek abban, hogy a két ország közötti stratégiai partnerséget 'a rendkívül bonyolult globális helyzet' kihívásaihoz kell igazítani. Iohannis elmondta, hogy köszönetet mondott Joe Bidennek az Egyesült Államok jelentős hozzájárulásáért Románia és az egész keleti szárny biztonságának garantálásához, és egyúttal a Fekete-tenger stratégiai szerepének elismeréséhez az ukrajnai háborúval való összefüggésben.
Az államfő kijelentette, hogy amerikai csapatok jelenléte Románia területén az egész régió számára biztonsági és stabilitási tényezőt jelent. Beszámolója szerint a találkozón Joe Biden elnök nagyra értékelte Ukrajna folyamatos romániai támogatását, beleértve az ukrán mezőgazdasági termékek világpiacokra történő eljuttatásának megkönnyítését.
Megjegyezte, hogy Románia és az Egyesült Államok közös célja a kétoldalú kapcsolatok megerősítése. „Köztudottan szoros az együttműködésünk az atomenergia területén, a védelmi iparban, az informatika, az innováció és a kutatás területén” - tette hozzá.
Beszámolója szerint az államfő a román állampolgárok vízummentességének kérdését is megvitatta Joe Bidennel. Erről elmondta: Bukarest célja, hogy Románia teljesítse a Visa Waiver programba való felvétel összes követelményét. „Bízunk benne, hogy ez a nem túl távoli jövőben meg fog történni” - tette hozzá.
A közelgő washingtoni NATO-csúcsról Iohannis kijelentette: fontos, hogy ez a találkozó megerősítse a transzatlanti egységet. Az Ukrajnának nyújtott folyamatos és következetes támogatás mellett szerinte kiemelt jelentőségű a NATO védelmi és elrettentési pozíciójának erősítése a keleti szárnyon.
Iohannis elmondta azt is: a Fehér Házban megerősítette az amerikai elnöknek, hogy Románia addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. „Az Európai Unió és az Egyesült Államok közös prioritása Oroszország ukrajnai háborús győzelmének megakadályozása” - szögezte le.
Joe Biden amerikai elnök kedden fogadta Klaus Iohannist a washingtoni Fehér Házban. A román államfő munkalátogatáson tartózkodik Washingtonban, ahol szerdán átveszi az Atlanti Tanács nevű agytröszt vezetőjétől a Distinguished International Leadership Award kitüntetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában