Kiállítás

2024.05.22. 11:56

Ciolacu: Eurómilliárdok áramolhatak a román gazdaságba a védelmi iparnak köszönhetően

Agerpres

Nagy értékű szerződéseket köthet az elkövetkező időszakban a román védelmi ipar, amelyek révén eurómilliárdok áramlanak a román gazdaságba - jelentette ki a miniszterelnök a Black Sea Defense and Aerospace elnevezésű nemzetközi kiállítás szerdai megnyitóján.
Marcel Ciolacu hangsúlyozta, a fekete-tengeri térség védelmi iparának szentelt nemzetközi kiállítás a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a régióban, és a fontosságát igazolja, hogy 31 országból mintegy 400 vállalat képviselteti magát.
A kormányfő rámutatott, az elkövetkező időszakban nagy értékű szerződéseket köthet a román védelmi ipar, amelyek révén eurómilliárdok áramlanak majd a román gazdaságba. "Ezen az eseményen is több kereskedelmi megállapodás születik majd fontos nemzetközi partnerekkel" - jelentette ki. Hozzátette, a kudzsiri üzem fegyvereket fog gyártani egy német vállalattal együttműködésben, a Romarm állami vállalatcsoport partnerségre lép az amerikai General Dynamics konszernnel a NATO-szabványoknak megfelelő tüzérségi lőszerek gyártásának korszerűsítésére és kapacitásbővítésére, "a sokak által már temetett Romaero" pedig megállapodást ír alá egyik régi magyarországi partnerével, és ismét a repülőgép-karbantartási szektor fontos szereplőjévé válik.
Ciolacu emlékeztetett, hogy ezeken kívül fontos amerikai, németországi, dél-koreai és franciaországi konszernekkel írtak alá megállapodásokat a román vállalatok. "Jelentős beruházásokat fogunk eszközölni Romániában új és modern egységek kialakítása érdekében, és az a tény, hogy az Európai Bizottságtól 50 millió eurós támogatást kaptunk a Rheinmetallal közös lőporgyár megépítésére, azt jelzi, hogy új ütemben dolgozunk ezen a területen" - fogalmazott.
A miniszterelnök szerint a hadiipari vállalatok nagy részében jelenleg három váltásban folyik a munka, eddig példátlan munkaerő-toborzás és korszerűsítés van folyamatban.
Ciolacu hozzátette, valamennyi európai ország kiemelt ágazatként tekint védelmi iparára, és a román kormány számára is prioritás az iparág újjáélesztése. "Románia nem követheti el többé azt a hibát, hogy fegyvergyárai egy részét bezárja, a többit pedig csődközeli állapotba juttatja" - szögezte le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában