Fizetés

2024.05.27. 14:09

Ciolacu: A minimálbér-emelésről közösen döntöttünk a koalícióban december 15-én

Illusztráció

Agerpres

Marcel Ciolacu hétfőn kijelentette, hogy a minimálbérrel kapcsolatos valamennyi döntést a kormánykoalícióban hozták meg. A kormányfő ugyanakkor cáfolta a költségvetési kiadások növekedésével kapcsolatos aggodalmakat.
Egy fővárosi piaccsarnokban tett látogatásán az újságírók megkérdezték a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől, hogyan kommentálja a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusainak azt a kijelentését, miszerint nem konzultált velük a minimálbér emeléséről.
'December 15-én döntöttünk közösen arról a koalícióban, hogy január elsejétől 3300 lej, június elsejétől pedig 3700 lej lesz a minimálbér. Nem emlékszem arra, hogy a friss döntés előtt, amit a szociális partnerekkel, a szakszervezetekkel közösen hozott meg a kormány, lett volna más döntés is. Én tehát végrehajtottam a tavalyi döntésünket' - válaszolta a kormányfő.
Ciolacu emlékeztetett arra, hogy a törvény értelmében 2024. december 31-ig a minimálbéről 200 lej adómentes marad.
Az újságírók a liberálisoknak arra a kijelentésére is reagáltatták a PSD elnökét, miszerint csökkenteni kellene a megnövekedett költségvetési kiadásokat.
Ciolacu azt felelte, hogy áprilisban valóban nőttek az államháztartás kiadásai, de ez normális és előre látható volt, figyelembe véve, hogy a nyugdíjakat a beütemezettnél korábban folyósították az ortodox húsvéti ünnepek miatt. De ezen felül semmiféle kiadásnövekedés nincs - szögezte le a kormányfő.
Ehhez kapcsolódóan kifejtette azt is: jóváhagyta egy új székhely beszerzését a legfelsőbb bíróság számára, mert, mint mondta, mégiscsak az állam egy rendívül fontos intézményéről van szó, amelyik már csak biztonsági okokból sem működhet bérelt épületben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában