Tiltakozás

2024.05.13. 12:52

BNS-elnök: A munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetünk, rendkívül nagy az adóteher a munkavállalókon

Forrás: EuropaFM

Agerpres

Délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. A tüntetők előbb a kormánypalota előtt gyűltek össze, majd dél körül elindultak a gazdasági, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium felé.
Dumitru Costin BNS-elnök a Victoria-palota előtt kijelentette, hogy a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntetnek, mivel a romániai munkavállalókra rendkívül nagy adóterhek nehezednek.
Costin szerint a kormány a választási kampányban mindenfélét ígér, de most azt követelik az ország vezetőitől, hogy mondják el világosan, milyen pénzből szándékoznak például béreket vagy nyugdíjakat emelni, hogyan akarják megvalósítani a fiskális reformot Romániában.
Kifejtette, többek között az állampolgárok által befizetett adókból és illetékekből finanszírozzák a társadalombiztosítási rendszert, tavaly pedig több mint kétmillió olyan foglalkoztatott személyt tartottak számon Romániában, aki nem fizetett hozzájárulást a nyugdíj vagy egészségügyi alapba.
'Idén, mivel választási év van, mindenfélét ígérgetnek. Például az ingyenes egészségügyi alapellátást. Ha ez megvalósul, akkor mi a különbség azok között, akik fizetik a hozzájárulást, és azok között, akik semmit nem fizetnek? Ezeket a dolgokat szigorúan választási céllal teszik. Mi ennek véget akarunk vetni. Miért választási évben tesszük ezt? Mert ez az egyetlen év, amikor a demokráciában a hatalom megosztott. A hatalom tőlük, akik már négy éve birtokolják, a polgárokhoz kerül. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, mire szavaznak, hogyan szavaznak, és milyen megoldások készülnek a következő négy évre' - fogalmazott a szakszervezeti elnök.
Véleménye szerint nem lehet hinni az 50 százalékos béremelésről szóló ígéretnek sem, figyelembe véve, hogy Románia államadóssága meghaladta a GDP 50 százalékát, és a pénzügyi törvény értelmében a bérköltségeket be kellene fagyasztani.
A BNS csütörtökön jelentette be, hogy hétfőn tüntetést szerveznek, amelynek mottója 'A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez!".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában