BNS

2024.05.14. 10:12

A romániai alkalmazottak 15 százalékát minimálbérrel fizetik

Illusztráció

Agerpres

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) kedden közzétett elemzése szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott romániai alkalmazottak 15 százalékát az országos bruttó minimálbérrel javadalmazzák a munkaadóik.
A BNS adatai szerint a legalacsonyabb bruttó átlagbérek 40 százaléka 3362 lej volt februárban, mindössze 62 lejnél magasabb, mint a minimálbér. E közben a legmagasabb bruttó átlagbérek 10 százaléka februárban 37.375 lej volt, ami tízszerese a minimálbérnek - közölte a szakszervezeti szövetség.
Emlékeztetett arra, hogy 2024 februárjában a bruttó átlagbér 7990 lej volt Romániában. Ugyanebben a hónapban a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak 60 százalékának a fizetése kisebb volt a bruttó átlagbérnél.
A BNS a munka adóterhének csökkentését és igazságosabb társadalombiztosítási rendszert követelve rendezett tüntetést és felvonulást hétfőn Bukarestben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában