Tiltakozás

2024.05.19. 10:07

A Múzeumok éjszakájával egy időben "Sötétség a romániai múzeumokban" címmel tüntetést szerveztek a múzeumi alkalmazottak

Agerpres

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozattal azonos időben, szombat este tüntetésre gyűltek össze a kormánypalota előtt a múzeumok és közkönyvtárak alkalmazottai. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy szerintük 1989 óta minden kormány diszkriminatívan bánt velük, és az ágazat súlyosan alulfinanszírozott.
A múzeumi és könyvtáralkalmazottak érdekeit védő CulturMedia szakszervezeti szövetség közleménye szerint tagjai megelégelték, hogy a 'román kultúra Hamupipőkéjeként' tekintenek rájuk.
'A kultúra számít', 'A múzeumok számítanak', 'Anyjuk', 'Egy havi fizetésemet adományozom, hogy Turcan egy napig éljen belőle', 'A múzeumok nem másodrangú kultúrát képviselnek', 'Sötétség a romániai múzeumokban' - olvasható a tüntetők kezében tartott transzparenseken.
A tüntetés korábban, a kulturális minisztérium előtt kezdődött, itt Diana Baciuna kulturális államtitkár fogadta a szakszervezeti küldöttséget. Decebal Vleja, a CulturMedia szakszervezeti szövetség első alelnöke úgy számolt be a találkozóról, hogy a kormány képviselője 'átdobta a macskát a miniszterelnök udvarába', azt állítva, hogy a szaktárca szintjén minden tőlük telhetőt megtettek, de a változáshoz politikai akaratra van szükség.
A Victoriei-téri tüntetésre az ország minden sarkából érkeznek érintettek. A megmozdulásra este 23 óráig kaptak engedélyt.
A kulturális területen és médiában dolgozók szakszervezeti szövetsége, a CulturMedia május 10-én arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy május 18-án, amikor Európa a múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot tartja a múzeumok nemzetközi napja tiszteletére, ők a kormány előtt fognak tüntetni.
Elégedetlenségük oka, hogy a kulturális minisztérium és a kormány 'megalázóan és diszkriminatív módon' bánik a múzeumi alkalmazottakkal.
A szakszervezetek szerint a nemzeti kulturális örökség megőrzéséért dolgozó alkalmazottaknak folyamatosan romlanak a munkakörülményeik, és a kormány hátrányosan különbözteti meg a múzeumok és könyvtárak személyzetét az előadóművészeti intézményekhez képest. Azt írták, a kulturális örökség megőrzésének szakértőit megalázzák és semmibe veszik, és magas képzettségük dacára 'nyomorúságra vannak ítélve'. Ezért az ágazat lassan elnéptelenedik, szakemberei pedig 'nyomorúságos nyugdíjat' kapnak majd - írták múlt heti közleményükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában