Béremelés

2024.05.22. 18:25

A közalkalmazottak elégedetlenek a kormány által javasolt béremeléssel

Forrás: Facebook/FNSA

Agerpres

A közigazgatási alkalmazottak és a kormányalkalmazottak szakszervezete egyaránt bírálta szerdán az egyes közalkalmazotti kategóriák számára 10 százalékos béremelést előíró sürgősségirendelet-tervezetet.
A központi és a helyi közigazgatásban dolgozók érdekeit védő Közigazgatási Szakszervezetek Szövetsége (FNSA) egy közleményben azzal vádolta a kormányt, hogy fenntartja 'az azonos szintű intézmények közötti különbségeket', 'figyelmen kívül hagyja a közintézményekben dolgozó alkalmazottak valós igényeit', és 'nem hajlandó tisztességes és arányos megoldásokat alkalmazni a béregyenlőtlenségek megszüntetésére'.
A FNSA közölte, hogy támogatja az alkalmazottak spontán tiltakozásait, és a későbbiekben valamennyi tagszervezettel együtt dönt az utcai megmozdulásoktól sztrájkig terjedő egységes tiltakozó akciók szervezéséről.
A szakszervezeti szövetség bejelentette: találkozót kérnek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, hogy a kormány törölje a rendelettervezetben szereplő 'homályos, helytelen és félrevezető' előírásokat.
A FNSA kifogásolja azt is, hogy az állítólagos emelések nagy része semmiképp nem fogja elérni a jogszabályjavaslatban rögzített szintet, mert a helyi közigazgatásban a béremelések a 'politikailag alárendelt munkáltatótól' függenek, és ez számos bírósági perhez fog vezetni.
A kormányalkalmazottak szakszervezete (SAALG) a 'szomorú ernyők' elnevezésű akcióval tiltakozott a béremeléseket előíró tervezet ellen. Ennek keretében több esernyőt helyeztek a kormánypalotában ezzel üzenettel: 'Tisztességes munkáért tisztességes bért: minden hozzájárulás méltányos elismerést érdemel'.
A SAALG szerdán egy közleményt is kiadott. Ebben a szakszervezet elnöke, Noni-Emil Iordache megállapította, hogy a munkaügyi minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet megőrzi a kormányalkalmazottak és más közintézmények dolgozói közötti béraránytalanságokat, annak ellenére, hogy a jogszabályjavaslat célja éppen a méltánytalanságok kiküszöbölése.
A szakszervezet képviselői ugyanakkor azt állítják, hogy a miniszterelnöki kancellária vezetője és a kormány főtitkára a május 13-i tárgyalások után már májustól 15 százalékos béremelést ígért a kormányalkalmazottaknak. Marcel Ciolacu miniszterelnök kedd este bejelentette, hogy két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak. Az erről szóló tervezetet közvitára bocsátották.
A munkaügyi minisztérium honlapján közzétett sürgősségirendelet-tervezet szerint 2023 decemberéhez képest idén júniustól 5 százalékkal, majd szeptembertől újabb 5 százalékkal nő a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban, valamint a kormány és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál dolgozók fizetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában