Elfogadták

2024.05.15. 15:10

A képviselőház illetékes szakbizottsága elfogadta a nők abortuszhoz való jogát szavatoló törvénytervezetet

Illusztráció

Agerpres

A képviselőház emberi jogi bizottsága kedden szavazattöbbséggel elfogadta a terhesség megszakításához való jog szavatolásáról szóló törvénytervezetet, amelyet a REPER három képviselője, Oana Cambera, Andrei Lupu és Simina Tulbure nyújtott be a parlamentbe.
A jogszabályjavaslat előrásai szerint megyénként legalább egy állami kórház köteles terhességmegszakítást végezni, a pácienseket pedig tájékoztatni kell az eljáráshoz való hozzáférés lehetőségeiről. A tervezet arra kötelezi a magánklinikákon abortuszt végző orvosokat, hogy az eljárást végezzék el állami kórházakban is. Előírja emellett egy platform létrehozását is, amely pontos tájékoztatást nyújt a fogamzásgátlással és családtervezéssel kapcsolatos kérdésekről.
A kezdeményezők szerint a tervezet a szabadon választott, korlátlan és biztonságos terhességmegszakításhoz való hozzáférésre, valamint a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos helyes nevelés és tájékoztatás előmozdítására összpontosít.
A jogszabályjavaslat ugyanakkor előírja, hogy a hátrányos helyzetű, jövedelemmel nem rendelkező nők, a kiskorúak és a szexuális abúzuson átesett nők esetében az eljárás költségeit az állam fedezi.
A tervezet szakbizottsági vitáján Oana Cambera emlékeztetett: a civil szervezetek felmérései azt mutatják, hogy Romániában a terhességmegszakításhoz való hozzáférés korlátozott és sok esetben akadályozott. Az állami kórházak gyarkan elutasítják a hozzájuk forduló nőket és magánklinikákra irányítják őket, ahol azonban borsos árakat kell fizetni az eljárásért. Mivel ezt nem minden nő tudja megfizetni, közvetett módon megfosztják őket az abortuszhoz való joguktól. Ezt a jelenséget egy több mint 10.000 nő által aláírt petíció is alátámasztotta - érvelt a politikus.
'A romániai nők nem akarnak visszatérni a kommunizmus éveibe! Minden nő saját döntése, hogy az abortuszt választja-e. Az államnak mindenekelőtt tiszteletben kell tartania ezt a döntést, és - mint minden más személyi jog esetében - meg kell teremtenie a körülményeket a döntés gyakorlatba ültetéséhez, anélkül, hogy akadályozná vagy korlátozná az állampolgárt' - idézte Camberát a REPER szerdai közleménye.
A képviselő kifejtette: tiszteletben tartják az egészségügyi szakemberek lelkiismereti szabadságát és vallásos meggyőződéshez való jogát, de érvényesülnie kell a romániai nők szexuális és reproduktív jogának is, amelybe beletartozik az orvosi eljáráshoz való hozzáférés is.
'Tisztában vagyunk azzal is, hogy a nők reproduktív egészségével kapcsolatos nevelésben és tájékoztatásban komoly hiányok vannak, ezért javasoltuk egy ilyen jellegű tájékoztató platform létrehozását. Ehhez európai pénzeket is le akarunk hívni' - szögezte le a REPER parlamenti képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában