Hunyad megye

2024.04.16. 12:17

Ultramodern detektor bevetésével keresik tovább a búvárok az őraljaboldogfalvi víztározóban eltűnt férfit

Illusztráció

Forrás: Facebook/Salvamont Romania

Agerpres

Mesterséges intelligenciát (AI) felhasználó ultramodern detektor bevetésével keresik tovább a Hátszeg közelében levő őraljaboldogfalvi víztározóban vasárnap eltűnt személyt. A harmadik napja tartó keresésben kedden nyolc búvár vesz részt a Salvamont-Salvaspeo Hunyad, Gorj, Maros és Hargita megyei egységétől.
'Folytatjuk a keresést a mesterséges intelligenciát (AI) felhasználó ultramodern detektor segítségével. A Gorj, Maros és Hargita megyei kollégákkal dolgozunk együtt. Az akció kivitelezése nehéz, mivel a víz hideg, a tó felülete nagy, a látási viszonyok pedig elég rosszak' - nyilatkozta az AGERPRES-nek Doru Oprişoni, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat búvára.
A 23 éves hátszegi férfi az információk szerint vasárnap délután tűnt el a tóban, a Hunyad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség és a Salvamont-Salvaspeo több egysége már aznap elkezdte a keresését.
A Hunyad megyei búvár szerint hétfőn egy-egy 45 perces merülést hajtottak végre azon a helyen, ahol a feltételezés szerint az áldozat vízbe vetette magát, illetve a gát kivezető szelepei környékén, de nem találták meg a testet.
A Salvamont Románia diszpécserszolgálata kedden közölte, hogy a Hunyad megyei katasztrófavédelmi felügyelőség kérésére Hunyad, Gorj, Maros és Hargita megyei búvárokat küldtek a helyszínre, hogy az eltűnt férfi keresésében részt vegyenek.
Romániában kizárólag a hegyimentő- és barlangimentő-szolgálat rendelkezik a világ legmodernebb, víz alatti kutatásban bevethető, mesterséges intelligenciát (AI) felhasználó detektorával. Egy-egy ilyen detektor van a Gorj, Hargita, Maros, Neamţ és Brassó megyei szolgálat tulajdonában. Kevesebb mint egy év alatt négyszer vetettek be ilyen detektort, és mind a négyszer sikeresen. A legrövidebb akció 5 percig, a leghosszabb 3 óráig tartott.
'Bár küldetésünk az emberek megmentése, a megyei tanácsok támogatásával vállaltuk, hogy megfelelően felkészülünk és felszerelkezünk az ilyen helyzetekre is, hogy támogassuk azokat a családokat, amelyek ilyen tragédiákon mennek keresztül, és amelyeknek egyetlen kívánságuk van - hogy keresztény módon temethessék el vízbe fulladt szerettüket. Emellett az áldozat helyzetének pontos behatárolása lehetővé teszi a búvárok számára, hogy rövidebb ideig tegyék ki magukat kockázatoknak a víz alatt' - olvasható a Salvamont Románia közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában