Választások

2024.04.23. 10:36

Tomac: Megkezdődött az állampárt dominóhatással járó nagy összeomlása

Agerpres

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke, Eugen Tomac úgy véli, hogy a kormánypártok döntése, miszerint külön főpolgármester-jelölteket indítanak Bukarestben, az 'állampárt dominóhatással járó nagy összeomlásának' kezdetét jelenti.
A politikus keddi Facebook-bejegyzése szerint a Szociáldmokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a diktatúrákra jellemző módon, a demokráciát sutba dobva összevonták a választásokat. Ez a döntés szerinte átláthatlanul, vita nélkül született meg. 'A teljes választási folyamatot a román alkotmány égbekiáltó megsértésével, a választási törvények figyelmen kívül hagyásával készítik elő, ami abban csúcsosodik ki, hogy minden olyan intézményt elfoglalnak, amelyik megállíthatná ezt a mészárlást' - írta Tomac utalva arra, hogy az ombudsmani hivatal nem támadta meg a választások összevonásáról szóló sürgősségi rendeletet az alkotmánybíróságon.
A PMP elnöke szerint a kormánypártok ezek után megpróbálták kizárni a választásokról az Egyesült Jobboldal Szövetséget, de útjukat állta a legfelsőbb bíróság. 'Kudarcot vallott a Iohannis és a PSD-PNL terve, hogy egységes ellenzék nélkül induljanak a választási versenyben. A hanyatlás tegnap este tetőzött azzal a nevetséges döntéssel, hogy Bukarestben bejelentették vereségüket, még mielőtt a kampány megkezdődött volna' - állapította meg az ellenzéki politikus.
Szerinte a kormánypártok tudják, hogy Nicuşor Dan főpolgármester az Egyesült Jobboldal Szövetsége fogja megnyerni a bukaresti választásokat, és kétségbeesésükben hibát hibára halmoznak. 'Az állampárt megveti és foglyul ejtett szavazótömegnek tekinti a saját választóit (...). Elég volt, hogy az egyik jelölt azt mondja: nn nem lépek vissza, ez a ti döntésetek, és máris bekövetkezett az elkerülhetetlen összeomlás' - írta bejegyzésében Tomac.
Külön főpolgármester-jelöltet indít a helyhatósági választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) - döntötték el hétfő este hosszas tárgyalások után a koalíció vezetői. Politikai források szerint a PNL jelöltje Sebastian Burduja, a PSD-é Gabriela Firea lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában