Adatok

2024.04.03. 12:05

Több mint 169 millió lej kártérítést fizettek ki tavaly a biztosítótársaságok különféle lakáskárok miatt

Fotó: P. Nagy Noémi

Agerpres

Több mint 169 millió lej kártérítést fizettek ki tavaly a biztosítótársaságok különféle lakáskárok miatt, 63 százalékkal nagyobb összeget, mint egy évvel korábban - közölte szerdán a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).
A tájékoztatás szerint a kártérítések több mint 85 százalékát - összesen 145 millió lejt - fakultatív lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleknek fizették ki. Az összeg 44 százalékkal nőtt a 2022-ben jegyzetthez képest.
Az UNSAR felhívta a figyelmet, hogy a tavasz beálltával egyre gyakoribbakká válnak az olyan időjárási jelenségek, amelyek jelentős károkat okozhatnak a lakásokban. „Mivel tíz lakosból alig egy van anyagilag felkészülve katasztrófahelyzetre, a fakultatív biztosítás prioritás kellene hogy legyen mindenki számára” - fogalmaztak a közleményükben.
Emlékeztettek arra, hogy Romániában csak olyan lakásokra köthető fakultatív biztosítás, amelyek már rendelkeznek a földrengés-, árvíz- és földcsuszamláskárokat fedező kötelező biztosítással. A fakultatív biztosítás emellett pénzügyi védelmet nyújt tűz, robbanás, vihar, csőtörés, a központi fűtési rendszer meghibásodása, háztartási gépek vagy akár a fotovoltaikus panelek károsodása esetén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában