Munka

2024.04.02. 17:07

Tíz százalékkal csökkent a meghirdetett álláshelyek száma

Illusztráció

Agerpres

2023 első három hónapjához képest az idei év első negyedében közel 10 százalékkal 75.000-re csökkent az eJobs munkaerőtoborzó platformra feltöltött új álláshirdetések száma, és ezeknek majdnem egyharmadát a kiskereskedelem ágazatának munkáltatói adták fel.
A meghirdetett állások számát tekintve a második helyen a szolgáltatások ágazata állt 10.000 munkahellyel, majd a BPO (üzleti folyamatok kiszervezése) szolgáltatási ágazata következett. A következő helyeken a turizmus, élelmiszeripar és építkezés állt. A nyári idény közeledtével jelentősen megugrott a turizmusban meghirdetett állások száma, és annak ellenére, hogy tavaly év végén eltörölték az adókedvezményeket az építő- és az élelmiszeriparban, nem csökkent nagy mértékben az új állások száma ebben a két ágazatban, hiszen összesen több mint 15.000 munkahelyet hirdettek meg év eleje óta - mutat rá közleményében az eJobs.
A legkevesebb állást a sport, szépészet, sajtó, gyógyszerészet és biztosítások ágazatában hirdették meg az első negyedévben. A meghirdetett állásoknak már csak 8,7 százaléka végezhető távmunkában a munkáltatók követelményei szerint, a hirdetések 4,2 százaléka pedig külföldön kínál munkát.
Területi leosztásban Bukarest és Ilfov megye vezet, a meghirdetett állások felét itt lehet betölteni. A következő helyeken Kolozs megye áll 13 ezer, Iaşi megye 12 ezer, Temes megye 9000 és Brassó megye 8500 állással. A Neamţ, Ialomiţa, Argeş és Brăila megyei munkáltatóknak volt szüksége a legkevésbé munkaerőre az első három hónapban. Míg az meghirdetett állások száma közel 10 százalékkal csökkent a tavalyi év első negyedéhez képest, az álláskeresések száma 10 százalékkal nőtt, elérve a hárommilliót.
„Ez egy arányos összefüggés, amely a munkaerőpiacon ismétlődik - amikor az álláskínálat csökken, a pályázások száma nő. Amikor az állások száma nő, a jelentkezések száma csökken” - idézi a közlemény Bogdan Badea vezérigazatót. Az adatok szerint a 25 és 35 év közötti álláskeresők voltak a legaktívabbak az első negyedévben, majd a 18 és 24 év, illetve a 36 és 45 év közöttiek következtek a sorban. A 45 éven felüli korosztályból akadt a legkevesebb jelentkező. Az álláskeresők 13,2 százaléka pályázott meg távmunkalehetőséget kínáló munkahelyet. A külföldi állásokra kevesebb mint 2 százalék pályázott. Az eJobs.ro platformon jelenleg több mint 23 ezer állást kínálnak a munkáltatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában