Csalók

2024.04.19. 12:38

Telefonos csalókra figyelmeztet a kiberbiztonsági igazgatóság

Illusztráció

Fotó: Pixabay

Agerpres

A magukat az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) alkalmazottainak kiadó telefonos csalókra figyelmeztet az intézmény egy pénteki Facebook-bejegyzésben.
A tájékoztatás szerint a csalók a spoofing néven ismert hívószám-hamisítási módszert használják, aminek a lényege, hogy az áldozat készülékén nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik szám, amelyet a hívó fél előre beállít, hogy elnyerje az áldozat bizalmát. Ebben az esetben a képernyőn megjelenő szám a DNSC-hez köthető, és a csaló egy fiktív nevet használva az intézmény egyik alkalmazottjának adja ki magát, majd felajánlja a segítségét az áldozat számlájáról eltűnt pénzösszeg visszaszerzéséhez. Ehhez elkéri a felhívott személy teljes nevét, bankszámlaszámát és személyi számának (CNP) utolsó hat számjegyét.
A DNSC felhívja a figyelmet, hogy az intézmény képviselői sosem hívják fel a felhasználókat a számlájukról eltűnt pénz visszaszerzésének ígéretével, és sosem kéri tőlük telefonon személyes vagy banki adatok megadását. Ha ilyen jellegű hívás érkezik bármely más hatóság vagy intézmény részéről, ajánlatos egy másik kommunikációs csatornán ellenőrizni a valódiságát - figyelmeztetnek.
Ha az áldozat megadta a csalóknak a bankkártya-adatait, azonnal értesítenie kell a bankot, ha pedig kárt szenvedett, feljelentést kell tennie a rendőrségen, illetve tájékoztatnia kell a DNSC-t is a 1911-es telefonszámon vagy az alerts@dnsc.ro e-mail címen - hívták fel a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában