Elemzés

2024.04.03. 13:10

Tavaly hatszorosára nőtt a mobiltelefonos csalások száma

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Ez előző évhez képest 2023-ban több mint hatszorosára nőtt az úgynevezett smishing támadások száma Romániában - közölte szerdán a mobil marketingre szakodosott sendSMS platform elemzésére hivatkozva az ING Bank Románia.
A smishing olyan csalás, amelynél a támadók SMS segítségével próbálnak megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információkat. Megbízható forrásnak álcázzák magukat, úgy tesznek, mintha egy bank, kártyakibocsátó, futárszolgálat, közműszolgáltató vagy valamilyen egyéb szolgáltató képviseletében jelentkeznének.
Az üzenet arra kéri a címzettet - általában sürgető módon -, hogy nyisson meg egy weboldalra vezető hivatkozást, telepítsen egy alkalmazást, vagy hívjon fel egy telefonszámot például a fiókja ellenőrzése, frissítése vagy újraaktiválása érdekében. A hivatkozás hamis weboldalra mutat, a telefonszámon pedig egy csaló jelentkezik, aki az adott cég munkatársának adja ki magát. Célja olyan információk megszerzése, amelyek segítségével aztán ellophatják a pénzét.
Az ING Bank közleménye szerint az idei év első hónapjaiban a smishing támadások 75 százalékában személyazonosság-lopást kíséreltek meg a csalók úgy, hogy különböző vállalatok nevében küldött üzenetekkel próbálták megtéveszteni a felhasználókat.
A sendSMS elemzése szerint az elmúlt három évben Romániában a legtöbb smishing támadás a bankszektorban (56 százalék), a futárszolgáltatásokban (25 százalék) és a távközlési szolgáltatásokban (15 százalék) történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában