FCER

2024.04.17. 16:00

Kelemen Hunor szolidaritását fejezte ki Izraellel a Romániai Zsidó Hitközségek Konföderációjának kongresszusán

Forrás: Facebook/Kelemen Hunor

Agerpres

A Romániai Zsidó Hitközségek Konföderációjának (FCER) szerdán elkezdődött bukaresti kongresszusán a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői szolidaritásukat fejezték ki a zsidó néppel.
A kongresszust megnyitó beszédében a FCER elnöke, Silviu Vexler felidézett két, a romániai zsidók számára különösen fontos eseményt. Egyrészt idén ünneplik a 75. évfordulóját a holokauszt idején, majd a kommunista diktatúra alatt feloszlatott Romániai Zsidó Hitközségek Konföderációja újraalapításának. Másrészt 145 éve kaptak először román állampolgárságot a romániai zsidók.
Köszöntőbeszédében az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szolidaritását fejezte ki Izraellel és a zsidó néppel ebben a 'szörnyű' megpróbáltatásokkal terhelt időszakban. 'Határozottan elítélem Irán terrorista és provokatív támadását. Rendkívül erélyesen (...) kell fellépnünk az ilyen provokációkkal, az ilyen támadásokkal szemben, mert ha egyszer kicsúsznak a kezünkből, a dolgokat sokkal nehezebb korrigálni' - jelentette ki a politikus.
Hozzátette, hogy az FCER újraalapításának 75. évfordulója egy fajta időutazást, a romániai zsidó közösségek ellenállására és egységére való reflektálást jelent.
'A 21. században újra megjelennek a 20. századból ismert rendkívül kemény kihívások (...). És erről beszélnünk kell. Harcolnunk kell az antiszemitizmus, a bigottság, a szélsőségesség, a gyűlölet és az agresszió minden formája ellen' - fogalmazott beszédében Kelemen. Szerinte Romániának, Európának és általában véve a nyugati világnak más kihívásokkal is szembe kell néznie.

'Azt látjuk, hogy az emberek a vezetőktől válaszokat várnak, mert becsapták őket, úgy érzik, hogy magukra maradtak. És mivel úgy érzik, hogy egyedül maradtak, (...) a múltat képviselő pártokban keresik a megoldásokat, amelyek a sötétségből jönnek és a sötétségbe akarnak minket vinni. Soha nem a választók a felelősek az emberek csalódásáért, mindig a vezetők a felelősek, és ezért óriási a felelőssége az ország, az EU vezetőinek' - mondta az RMDSZ elnöke, aki szerint a kulturális örökség, a hagyományok egy nemzet életében nem ballasztot, hanem 'üzemanyagot' jelentenek.
A Romániai Németek Demokrata Fórumának (FDGR) képviselője, Ovidiu Ganţ beszédében hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy a német kisebbség parlamenti képviselője felszólal az FCER kongresszusán, majd bocsánatot kért a zsidó néptől a romániai német kisebbség 'egyes náci vírussal fertőzött tagjai' által elkövetett bűnökért és atrocitásokért.
Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, hogy szükség van a Holokauszt Múzeumára, amellyel 'a rossz példát' valami pozitívvá lehet változtatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában